Vesti
06.07.2019. 11:11
R.E./Tanjug

DAČIĆ BORISOVU: Stav EU nije da je Kosovo nezavisno i ti ima da ga poštuješ

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

On je to rekao za RTS povodom izjave Borisova da bi Borel kao budući šef diplomatije EU trebalo da zastupa stav cele Unije i da, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.

"Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči. Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje", rekao je Dačić.

Povezane vesti - INTERVJU SONJA LIHT: Nemamo vremena za prošlost koju ne možemo da promenimo

On je kazao da je siguran da se Borel neće ponašati na taj način da će sada podržavati nastojanja nekih država koje su priznale Kosovo.

Govoreći o izjavi analitičara Boda Vebera da će Borel pomoći Beogradu da shvati da je realnost nezavisnost Kosova, Dačić kaže da bi njima neko trebalo da pomogne i posavetuje ih da je realnost drugačija.

"Baš će oni da nam drže predavanje. Najviše od svega me nervira licemerje, kada vas neko gleda u oči i priča vam nešto u šta ni sam ne veruje", rekao je Dačić.

EU da prestane da se ponaša kao monasi sa Tibeta

Dačić je takođe izjavio da se Međunarodna zajednica i Evropska unija ponašaju kao duhovne vođe, "monasi sa Tibeta", zalažu se za mir u svetu umesto da vode EU i jasno izriču svoje stavove.

Na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, Dačić kaže da je Pacolija pitao o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo i tzv. dogovor o zajedničkoj diplomatiji sa Albanijom.

Kako kaže, Pacoli je to objasnio kao "zajednički nastup", a da je on Ajnhorstovoj poručio da ne bi trebalo da ćute kao "monasi sa Tibeta".

"Tog dana je (portparolka EU Maja) Kocijančič dala izjavu da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posetama, što je dogovoreno na početku Briselskog sporazuma... U Evropi ne postoji zemlja gde je nekome nešto zabranjeno", rekao je Dačić na RTS-u.

Prema njegovim rečima, jasno je da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i njegov uspešan završetak predstavlja Priština, odnosno njeno odbijanje da se postigne bilo kakav kompromis.

Povezane vesti - "POZITIVAN RAZVOJ": Merkelova na samitu u Poljskoj posebno pohvalila Srbiju

"Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se postigne nekakav kompromis, a ne da se insistira na onome što je ranije bila zvanična politika dela međunarodne zajednice, ali nažalost tog uticajnog dela u zapadnoj hemisferi, da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da nijedna druga opcija nije u igri, onda su nastupili jednostrani akti", rekao je Dačić.

Ministar ističe da je teško verovati u to da se, kako kaže, međunarodna zajednica "trese" pred kosovskim premijerom Ramušem Haradinajom.

"Takse moraju da budu ukinute, ako se želi nastavak dijaloga", dodaje Dačić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve