Vesti
06.01.2023. 15:38
Beta

Božićni prijem

Dačić i Plenković na Badnji dan zajedno u Zagrebu

1
Izvor: Beta / HINA / Lana SLIVAR DOMINIC

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić su, na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu, istakli opredeljenje za unapređenje odnosa dve države, koje opterećuje više otvorenih pitanja.

Plenković je, međutim, ukazao da "pomirenje mora da se temelji na činjenicama i istini", navodeći da odnose Beograda i Zagreba opterećuje "činjenica da je Hrvatska bila žrtva agresije" režima nekadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića.

"Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi sa nama, živi sa porodicama nestalih, sa vojnicima, braniteljima, civilima. To nasleđe je teško", kazao je Plenković.

Na Božićnom prijemu SNV-a, čiji je domaćin bio predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac, Plenković je naveo da će njegova vlada činiti sve da budu pronađeni nestali u ratu 1990-ih, ali i da se grade "mostovi solidarnosti".

Dačić je prethodno rekao da Srbija i Hrvatska treba da se takmiče u izgradnji mira i dobrih odnosa, umesto u mržnji, i da sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom, dodajući da su "najbolji odnosi" dve države prvenstveno u interesu srpskog i hrvatskog naroda, ali i čitavog regiona.

1
Izvor: Beta / HINA / Lana SLIVAR DOMINIC

"Moj dolazak ovde predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se. Zato smo i danas ovde", kazao je Dačić.

Dačić, koji se pozdravio sa Plenkovićem uoči prijema i posle svog obraćanja, naveo je da je oživljavanje konstruktivnog dijaloga Beograda i Zagreba, na ravnopravnoj osnovi, "jedini put za rešavanje otvorenih pitanja koja i dalje opterećuju" odnose dve države.

"Srbi i Hrvati imaju puno zajedničkih interesa. Bez obzira šta je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo da sagledamo pitanja koja se odnose i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost. Treba da probamo da pronađemo zajednički inetres i onda kada ne mislimo isto", rekao je Dačić.

1
Izvor: Beta/ HINA / Lana SLIVAR DOMINIC

Prva Dačićeva poseta Zagrebu od 2015. usledila je pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno zatražio da se radi na "odleđivanju" odnosa sa Hrvatskom, a posredničku ulogu imali su Žigmanov i Pupovac.

Plenković je zahvalio predstavnicima Srpskog narodnog veća i političkim predstavnicima Srba u Hrvatskoj na podršci i lojalnosti, a istakao je i značaj ulaska predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova u Vladu Srbije, ocenivši da je hrvatska manjina u Srbiji time "dobila novi život".

Najavio je da će se odvojeno sastati šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske, Dačić i Grlić Radman, kao i Žigmanov i Anja Šimpraga, potpredsednica Vlade Hrvatske za društvene delatnosti i ljudska pitanja.

Pupovac, koji je juče u Zagrebu potpisao Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije sa Žigmanovim, rekao je na početku današnjeg skupa da je glavni zadatak srpskih i hrvatskih političara da utišaju govor mržnje.

"U aktuelnom kontekstu, naročito je važno da se utiša govor mržnje i svako slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja. Utišavanje glasova mržnje prvenstveni je zadatak nas koji se obraćamo s političkih, ali i crkvenih govornica", rekao je Pupovac, otvarajući Božićni prijem SNV-a.

Pupovac je kazao da je Božićni prijem SNV-a drugačiji od prethodnih "zahvaljujući činjenici da predstavnici vlada Srbije i Hrvatske prisustvuju u ovako značajnom i važnom sastavu", kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

1
Izvor: Beta / HINA / Lana SLIVAR DOMINIC

Na Božićnom prijemu SNV-a bili su i Žigmanov, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, ministarka evropskih integracija Srbije Tanja Miščević i više članova Vlade Hrvatske, među kojima su njena potpredsednica Anja Šimpraga, funkcionerka Samostalne demokratske srpske stranke, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Na Božićnom prijemu nije bio predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Pupovac je kazao da Srpsko narodno veće ovaj put nije pozvalo Milanovića jer su ga prethodnih godina "zvali više puta" i "malo se umorili od pozivanja".

Pupovac je rekao da on i drugi koji su pre tri decenije inicirali okupljanje u Zagrebu povodom Božića po julijanskom kalendaru "nisu znali do čega će ono porasti i dobaciti".

"Znali smo jedino da antiratni duh mora biti u svemu što činimo i zbog čega se okupljamo. Nismo znali koliki će se tereti srpsko-hrvatske istorije sručiti na nas, ali smo znali da treba da čuvamo dostojanstvo i Srba i Hrvata u Hrvatskoj. Videli smo da se pod tim teretom izgubi dostojanstvo svoje i onog drugog, koji nam je najbliži", kazao je Pupovac.

Dodao je da nisu mogli da znaju da će posle tri decenije predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije "crtati zlatni most između dva naroda i dve države".

Patrijarh SPC Porfirije je čestitao Božić i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg okupljanja.

"Na današnji dan mi ne samo da dobijamo ideju ili pojam dobra nego apsolutno dobro dolazi među nas, a to je Bog. On nam otkriva istinu smisla našeg postojanja, a onda iz te bliskosti sa Bogom mi postajemo bliski sa drugima", kazao je Porfirije na prijemu.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasna Vojnić rekla je da je pitanje "ko je danas domaćin, a ko gost" na pomolu da bude rešeno i da "nijedna od dve zajednice ne bude ni svoja na tvome ni tvoja na svome".

Zamenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet kazao je da je glavni grad Hrvatske otvoren, inkluzivan i jednak za sve i izrazio uverenje da će dobra saradnja gradskih vlasti i SNV-a biti nastavljena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakav su to dokument potpisali Hil i Dačić
1

Američke investicije

05.01.2023. 14:18

Kakav su to dokument potpisali Hil i Dačić

Ambasasor SAD Kristofer Hil i srpski Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve