Vesti
29.08.2023. 21:50
Beta

Ministar spoljnih poslova

Dačić ne veruje da će Zapadni Balkan ući u EU do 2030. godine

evropska unija, eu
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu da ne veruje da će Zapadni Balkan postati deo Evropske unije do 2030. godine.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je juče na otvaranju Bledskog strateškog foruma da Evropska unija treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine.

"Bio bih radostan da je to tačno. Bio bih radostan da ste ovoliko pažnje posvetili 1990. godine, pre rata, jer ga možda ne bi ni bilo. I sad se priča posle rata u Ukrajini, nama ne treba ništa posle rata, treba nam nešto pre rata", rekao je Dačić na panelu u okviru Bledskog strateškog foruma.
 
EU, Evropska Unija
Izvor: Shutterstock

Dodao je da ne veruje u skoru evrointegraciju regiona jer se stalno menjaju kriterijumi, a ne poštuju se sporazumi kojih je EU garant, kao što je Briselski sporazum.

"Mi već 10 ili 15 godina učestvujemo na svakoj konferenciji, a na svakoj postoji čuvena tema - evropske integracije Zapadnog Balkana, da se zadovolji forma. Uskoro će da uslede međusobni napadi nas sa Zapadnog Balkana, reći ćemo najgore jedni o drugima, tako da će ovi iz Evropske unije da nam tamo nije ni mesto, zaista mislim da više nema smisla organizovati ovakve skupove, šta vi iz Brisela ne znate da mi hoćemo u Evropsku uniju", rekao je Dačić.
 

Na panelu učestvuju i ministri spoljnih poslova Albanije, Kosova, Severne Makedonije, BiH, kao i specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić ide u Rusiju
1

Sastanak sa Lavrovim

28.08.2023. 10:25

Dačić ide u Rusiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da će do kraja godine posetiti Moskvu gde bi trebalo da se sastane sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve