Vesti
30.10.2022. 09:33
R.E.

"Pritisci nikad jači"

Dačić o sankcijama Rusiji, o ponovnom izboru za šefa diplomatije

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se "ne seća" da su bili jači pritisci na Srbiju još od 1999. godine, i dodao da Srbija osam meseci nije uvela sankcije Rusiji zato što one nisu u njenom interesu.

"Moramo stalno da razgovaramo s partnerima u Evropi i uopšte na Zapadu, i mi to i radimo. Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je neprestano u tim razgovorima, ja ću se sada na tome više angažovati kao ministar spoljnih poslova", rekao je Dačić za Kurir.

Na pitanje da li Srbija može da i dalje odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, on je naveo da sankcije Rusiji nisu uvedene osam meseci jer nisu u interesu zemlje.

"Ako naši interesi, naša ekonomija i naša politička stabilnost budu ugroženi na bilo koji način, mi ćemo razmotriti drugačije odluke, ali to će biti samo naše odluke i nikakav pritisak tu ne pomaže", naveo je Dačić.

Dačić je rekao bi Beograd mogao da bude mesto mirovnih pregovora ruskog i ukrajinskog predsednika "ako bude iskrene želje obe strane da se o miru razgovara u Beogradu".

"Srbija ničim nije doprinela da izbije rat, ali može da doprinese da se dođe do mira", rekao je Dačić.

Govoreći o ponovom izboru za šefa diplomatije, konstatovao je da je "dobar osećaj" vratiti se u Ministarstvo spoljnih poslova, kao "kad se s puta vratite kući".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije Rusiji – pitanje je sad
sankcije Rusiji

Kolumna

26.10.2022. 09:51

Sankcije Rusiji – pitanje je sad

Neutralnost i razvlačenje unedogled sa (ne)uvođenjem sankcija Rusiji, kupovina vremena u nadi da će se rat u Ukrajini brzo završiti sigurno neće doneti ništa dobro Srbiji – bar tako poručuju zvaničnici sa Zapada.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve