Dačić: Pariz bio prilika da se otkoči dijalog, Tači je najviše poražen

Dačić: Pariz bio prilika da se otkoči dijalog, Tači je najviše poražen


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su možda bila i prevelika očekivanja da će se održati sastanak u Parizu, jer se, kako je rekao, znalo da predsednik Francuske Emanuel Makron neće zakazati takav sastanak, ukoliko Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dačić je, odgovarajući na pitanje da li se otkazivanje sastanka u Parizu može tumačiti kao poraz, rekao da mu se čini da je najviše poražen Hašim Tači, koji je izjavio da je time poraženo Kosovo koje je označeno kao razlog za otkazivanje samita.

EPA-EFE/FILIP SINGER

EPA-EFE/FILIP SINGER

Srbija nije prepreka

”To je bila prilika da se otkoči dijalog. Srbija ne predstavlja prepreku”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Inom Eriksen Sorajde.

”Samo tražimo da se mere koje su prepreka dijalogu, odnosno da se takse, koje su politička, a ne ekonomska mera, ukinu. Beograd želi da se dijalogom dođe do rešenja”, rekao je Dačić.

Povezane vesti – Tači: Bez dogovora ulazimo u opasnu zonu

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Upitan da prokomentariše to što se od američkih oficira može čuti da Albanci prikrivaju zločine nad Srbima, ministar je kazao da se to moglo čuti i od nemačkih oficira, ali da je to istorija i da ne bi trebalo da se vraćamo unazad.

”Nama je od ključne važnosti da nađemo kompromisno rešenje koje ne može biti nametnuto”, rekao je Dačić i objasnio da kompromis ne podrazumeva da se od Beograda traži priznanje Kosova.

Nema promene formata

Upitan da li postoji mogućnost da se, pored EU, SAD i Rusije, i Kina uključi u dijalog Beograda i Prištine, Dačić je kazao da za sada nema najave promene formata dijaloga.

EPA-EFE/FILIP SINGER

EPA-EFE/FILIP SINGER

Prema njegovim rečima, ako se bude došlo do dogovora između Beograda i Prištine, to će morati da bude verifikovano u UN, gde će se pitati i Kina i SAD i Rusija.

Povezane vesti –Vulin: Kosovo najveći izvor nestabilnosti na Balkanu 

Kazao je i da EU u ovom trenutku ima probleme kadrovske prirode koji će, kaže, morati da budu rešeni pre nego što se nastavi rešavanje kosovskog pitanja.

Upitan koje su to kontramere od kojih, kako je ranije izjavio predsednik Aleksandar Vučić, Beograd nije odustao, Dačić je kazao da to nije pitanje za njega.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar