Vesti
25.11.2019. 15:11
Tanjug

DAČIĆ: Srbija nije izvozila oružje Ukrajini, ovom aferom napadaju Vučića

social-network-post-1920x1080-1.jpg

Srbija nije izvozila naoružanje u Ukrajinu, niti je izdavala dozvole za prodaju oružja zemljama koje su na crnoj listi, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da plasirana afera o prodaji oružja ima političku i komercijalnu dimenziju, a da se u Srbiji koristi da bi se napadali Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović.

''Sa potpunom odgovornošću mogu da kažem da nikakvog izvoza oružja nije bilo, niti je ijedna dozvola izdata za Ukrajinu'', rekao je Dačić je gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi.

Na konstataciju da su aferu o izvozu oružja plasirali bugarski sajtovi i da je u međuvremenu Bugarska Saudijskoj Arabiji prodala oružje u iznosu od 30 miliona dolara, Dačić je rekao da je reč o ''specijalnom ratu'' koji ima političku i komercijalnu podazinu, a koji se na domaćoj političkoj sceni koristi da bi se napadali Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović i srpska ministarstva.

Social Network Post 1920x1080 1

Povezane vesti - DOSIJE “KRUŠIK”: Ko ruši srpsku namensku industriju?

''Prava istina je da Srbija ne daje dozvole, mi ne izvozimo oružje u Ukrajinu, niti smo naoružavali Islamsku državu. Bilo dobro da se zna, pošto svo to naoružanje ima oznake, da li je reč o našem oružju i ako jeste, proveriti iz kojeg je to kontignenta, odnosno, kod kog je kupca završilo'', rekao je Dačić.

Kako je pojasnio, da bi se izvozilo oružje iz Srbije, potrebno je dobiti nekoliko dozvola, a jednu od njih daje MSP, dok ostale izdaju Ministarstvo trgovine, MUP, Ministarstvo odbrane i BIA. Dačić je naveo da Ministarstvo spoljnih poslova proverava da li je krajnji korisnik kome se prodaje oružje na listi zabranjenih zemalja i naglasio da nije odgovornost Srbije ako krajnji korisnik, kao što je Poljska, proda to oružje u neku drugu zemlju.

''Krajnji korisnici ne mogu da prodaju to oružje ako se ne obrate nama i kažu da će ga prodati nekom drugom. Našem ministarstvu se za to niko nije obratio. Da li je oružje iz Srbije završilo u Jemenu, to nije pitanje za nas, već za onog ko je to oružje kupio i gde je bio krajnji korisnik'', podvukao je Dačić.

foto: Oksana Skendžić foto: Oksana Skendžić

Na konstataciju da se u medijima pojavila spekulacija da municiju koju Srbija proda SAD-u, Amerikanci doniraju Avganistanu i drugim zemljama, Dačić je kazao da ima takvih slučajeva, ali da to ne sme da se radi ako se krajnji korisnik nalazi na nekoj crnoj listi.

''Čak smo i mi, iz razloga solidarnosti u borbi protiv ISIS-a, donirali vojnu opremu Iraku da pomognemo borbu protiv Islamske države. To nije sporno, ali krajnji korisnik ne sme da bude sa crne liste'', ponovio je Dačić.

Na opasku da se u javnosti spekulisalo kako je srpsko oružje završavalo kod Islamske države i kod Alkaide u Libiji, Dačić je kazao da se postavlja pitanje gde će završiti bilo koji proizvod koji se izvozi u svet. Kada je reč o oružju, pojasnio je, postoje međunarodna tela koja se time bave, pre svega u UN, kao što je komitet koji se bavi kontrolom zemalja sa crne liste i da li im se izvozi oružje.

Shutterstock Shutterstock

Kako je rekao, u poslednjih pet godina, koliko je na čelu Ministarstva spoljnih poslova, Srbiju niko nikada nije upozorio da je za nešto odgovorna i da nešto nije uradila kako treba.

Osvrnuo se i na poslaničko pitanje u Skupštini zašto ''Krušiku'' nije bilo dozvoljeno da izvozi oružje u Jermeniju, podsetivši da je u vreme vlasti DS-a državnim kompanijama bilo zabranjeno da izvoze u Azerbejdžan, Jermeniju, Gruziju i Moldaviju sa obrazloženjem ''da ne bismo imali problema'', ali da su te zabrane postepeno ukidane, dok su za Gruziju još uvek na snazi.

''Pre toga se dešavalo da to oružje završi u nekim zemljama, kao što je Gruzija, zbog čega se Rusija bunila'', rekao je Dačić i dodao da je iz Jermenije do sada pet puta stigao poziv za saradnju u trgovini oružjem, ali da su svi upiti odbijeni jer, kako je naveo, Srbija ima sporazum o strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom.

''Boris Tadić je potpisao taj sporazum, a nije normalno da izvozimo oružje zemlji koja ratuje protiv države s kojom imamo strateško partnertsvo'', rekao je Dačić.

Upitan da li privatne kompanije mogu na svoju odgovornost da učestvuju u trgovini naoružanjem, Dačić je rekao da mogu, ali da ne mogu da izvoze u zemlje sa crnih lista.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve