Dačić: U BiH se dešava tiha revizija Dejtonskog sporazuma

Dačić: U BiH se dešava tiha revizija Dejtonskog sporazuma

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da odluku Ustavnog suda BiH o uknjižavanju poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na BiH vidi kao tihu reviziju Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci pokušavaju da od BiH, koja je, ističe Dačić, zajednička država ravnopravnih naroda i entiteta, naprave unitarnu državu u kojoj će većinu imati oni.

“Muslimani smatraju da u ovom trenutku imaju skoro većinu, a to će dovesti do toga da se povremeno ukidaju principi ravnopravnosti”, rekao je Dačić za TV Prva.

Ističe da je Dejtonski sporazum definisao jasna pravila i ulogu Ustavnog suda, zato je problem, navodi on, što odluka Ustavnog suda o knjiženju zemljišta prelazi ingerencije tog suda.

“Ustavni sud odlučuje o onome što su ingerencije BiH kao države, a zemljište i šume nisu vlasništvo BiH i ta odluka prelazi ingerencije Ustavnog suda”, objasnio je Dačić.

Povezane vesti – “Goodbye BIH, welcome RS-exit” Dodik u skupštini Republike Srpske najavio važne odluke

Za izjavu Milorada Dodika “goodbye BiH, welcome RS-exit”, Dačić kaže da je vidi kao poitičku borbu i jasnu poruku “da će muslimani ako nastave sa ugrožavanjem ravnopravnosti Srba i Hrvata imati probleme”.

“Srbi neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske”, rekao je Dačić.

Ukazao je i da je SDA, najveća muslimanska stranka u BiH, formirana na politici Alije Izetbegovića koji je pre 40 godina definisao u Islamskoj deklaraciji da se islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu.

“Sada misle da oni imaju većinu, a to je bila i tema pre nekoliko meseci na kongresu SDA”, ukazao je Dačić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar