Vesti
01.11.2022. 12:46
R.E.

Pre 104 godine

Dan kada je Beograd oslobođen od Austrougarske

1
Izvor: Beoinfo, Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Povodom godišnjice oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, član Gradskog veća Grada Beograda Jovan Jokić položio je venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1914–1918. na Novom groblju.

"Prva armija Vojske Kraljevine Srbije, pod komandom vojvode Petra Bojovića, ušla je u prestonicu mesec i po dana od proboja Solunskog fronta, koji je počeo u noći između 14. i 15. septembra, prešavši šest stotina kilometara. Prvi novembar 1918. godine pamtimo kao jedan od najznačajnijih datuma jer je tada srpska vojska, nakon silnih stradanja i patnje, uspela da svojom junačkom borbom protera i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije. Zato sećanje na ove istorijske događaje ne sme da bledi", rekao je član Gradskog veća Grada Beograda Jovan Jokić, koji je položio je venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1914–1918. na Novom groblju. 

On je naglasio da se ovog dana sećamo sa posebnim pijetetom, kojim se pozivaju potomci slavnih predaka da čuvaju uspomenu i svetlu tradiciju na slavne dane.

Spomenik i spomen-kosturnica braniocima Beograda, impozantno delo nastalo po nacrtu ruskog arhitekte i skulptora Romana Verhovskog, visoko bezmalo dvadeset metara, zaštićeno je u sklopu Novog groblja kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Venac je položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, te organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina Velikog rata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bitka na Kadinjači - pre tačno 80 godina
kadinjača

Da se ne zaboravi

29.11.2021. 08:05

Bitka na Kadinjači - pre tačno 80 godina

Bitka na Kadinjači desila se pre tačno 80 godina, a spomenik koji nas podseća na taj istorijski događaj nalazi se kod Užica.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve