Vesti
17.02.2022. 11:17
Tanjug

Pre 14 godina

Dan kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost

Kosovo, Priština
Izvor: Shutterstock

Pre 14 godina Priština je jednostrano proglasila nezavisnost, a državu Kosovo do sada su priznale 92 od 193 članice Ujedinjenih nacija, dok 92 zemlje ne priznaju kosovsku nezavisnost, stoji na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kosovsku nezavisnost su prve priznale Kostarika, SAD, Francuska, Avganistan, Albanija, Turska, Velika Britanija, a zahvaljujući diplomatskim naporima Srbije odluku o priznanju od 2013.godine povuklo je 18 zemalja.

Kosovo nije priznalo pet zemalja Evropske Unije - Španija, Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka čiji je premijer Kirjakos Micotakis u utorak, tokom zvanične posete Beogradu, ponovio da Grčka nije promenila stav u vezi sa Kosovom i time još jednom odbacio spekulacije da bi ta zemlja mogla da prizna kosovsku nezavisnost.

Skupština Kosova usvojila je na vanrednoj sednici 17. februara 2008. godine Deklaraciju o nezavisnosti kojom je Priština jednostrano proglasila odvajanje od Srbije, a koju je obrazložio tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebalo da rezultira sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa, u blokadi je, jer Priština odbija formiranje Zajednice srpskih opština, predviđeno Briselskim sporazumom, a na čemu instistira Beograd.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti poručio Lajčaku: Kosovo se ne plaši ZSO
Kosovo

"Ali smo oprezni"

02.02.2022. 13:14

Kurti poručio Lajčaku: Kosovo se ne plaši ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da se Kosovo ne plaši fomiranja Zajednice srpskih opština, ali je vlada u Prištini na oprezu, preneo je "Reporteri".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve