Vesti
20.09.2021. 18:30
R.E./Kosovo online

Aleksandar Vučić

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na Kosovu"

Predsednik Aleksandar Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Povodom situacije na severu Kosova i raspoređivanja specijalnih policijskih snaga Rosu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je situacija veoma ozbiljna.

Kako je istakao to je tako kada "imate posao sa ljudima kojima je jedini cilj kako da prošire svoju vlast ili moć, a ne kako da učine nešto dobro za građane, a onda je teško da se dođe do racionalnih rešenja".

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na Kosovu i Metohiji. Nije to pitanje neke dramatizacije, ali je situacija zaista obzbiljna i teška. Želim da vas obavestim da smo mi još sinoć znali da Priština planira pokrete svojih snaga na sever Kosova, i da su jutros oko šest sati prešli na sever Kosova i to je po šesti put da su ušli. Snajperisti su postavljeni na nekoliko mesta, duge cevi. Snajperisti su pokrivali kuće mladih Srba koji bi se mogli protiviti njihovim protivpravnim akcijama", rekao je Vučić, dodavši da ih je Beograd upozoravao da to ne čine prenosi Kosovo online

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

"Problem je ako naiđu vozila vranjskih tablica. Evo, naišlo je vozilo Hitne pomoći, oni su ga zaustavili i skinuli tablice. Skinuli tablice jedne suverene države. I onda su krenuli da demonstriraju silu", rekao je Vučić.

Priština odbila da istraži devet od 10 lokacija

"Priština je na poslednjem sastanku o Dijalogu poručila da sa nama neće da razgovaraju ni o čemu osim o nestalima. A kada smo krenuli da razgovaramo o toj temi, rekli su da neće ni to. Saopštili su nam da nisu zainteresovani jer ono što su obećali nisu u stanju da ispune. Od nas su tražili da istražimo 22 lokacije, mi smo istražili 22 lokacije. Mi smo od njih tražili 9 od 10 lokacija da istraže, oni su odbili. Zamislite, oni ne mogu da prihvate da razmenimo kosti lica koji su identifikovani. Ono što je najgore u svemu tome, jeste činjenica što u Evropi kažu pozivamo dve strane. Ja sam kasnio na konferenciju jer sam imao razgovor sa Boreljom. Ja sam odbio neke predloge, jer jednom mora da se zaustavi".

Aleksandar Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

"Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim"

Odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da nastavi razgovore posle ovakvih poteza Prištine, Vučić kaže da Srbija uvek mora da bude spremna da razgovara, i da u najtežim uslovima i u najtežim okolnostima mora da bude spremna na razgovore i dijalog.

"Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim. Ne vidim zato što neko nije objasnio čoveku da ono što, kako mi kažemo entitet ili pokrajina, oni kažu zemlja ili država, potpiše da to mora da se poštujete. To ima snagu međunarodno pravnog sporazuma koje je potpisan pod pokroviteljstvom EU", rekao je Vučić i dodao kako prištinska strana, kaže da "to nije bilo legitimno rukovodstvo u Prištini".

"Vi to mrtvi ozbiljni morate da slušate... Neko vam kaže ono što mi se ne sviđa to neću da sprovedem u delo, a ono što mi se sviđa to ću da provodim na silu i to pogrešno tumačeći. Ili kako ja hoću. Ako neko to može da mi objasni kako je moguće i gde je tu bilo kakva pravda i logika, voleo bih da čujem", rekao je Vučić.

"Siguran sam da ni Lajcak ni Borelj nisu uticali na odluku Prištine"

Vučić je , takođe, izjavio da je siguran da ni specijalni izaslanik EU Miroslav lajčak ni evropski komesar za proširenje Žozep Borelj nisu uticali na odluku Prištine da pošalje specijalne jedinice na sever, kao i da je siguran da nisu srećni zbog toga, ali da ne zna šta će javno reći.

"Verovatno će reći da nisu srećni zbog ponašana obeju strana", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ima saznanja ko je Prištini dao instrukcije da krene u akciju.

Aleksandar Vučić
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Vučić je kazao i da bi Priština želela da Beograd krene protiv zapadnog sveta da bi se predstavili kao njegovi branioci, ali da je Srbija branilac istine i da će ako treba da kaže nešto zapadnom svetu to i učiniti.

"Mi od njih tražimo da poštuju istinu i pravdu. Uvek ću tražiti istinu jer kada to radite zašto bi to nekome smetalo. Naša pozicija je utoliko otežana jer oni koji su priznali KIM u stvari žele sve ovakve mere, samo ne žele eskalaciju, ali žele da bude tako da Srbija ne postoji na KIM. Neki su pažljivi i pristojni poput Angele Merkel drugi nisu, neki su kauboji pa misle da to imaju pravo da rade kako hoće", rekao je Vučić.

Kako je primetio to ima veze sa političarima i o tim stvarima mora da se vodi računa.

Vučić je kazao i da ne brine zbog snage, veličine i moći onih koji napadaju, jer je suviše važna zemlja čije interese štiti.

"Zapravo beskrajno sam miran. Mislim da su svi zapadni predstavnici zaprepašćeni mojom mirnoćom danas. Nisam spavao, jutros sam u 5.30 obavešten o kretanju albanskih trupa. Naš posao je da brinemo. Nisu nas ljudi birali da bismo se bogatili već radili u njihovom interesu", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Haradinaj: Zašto su vam kolena na vratu ovog naroda, ljudi?
Ramuš Haradinaj

"Kuda ide ova zemlja"

02.09.2021. 12:52

Haradinaj: Zašto su vam kolena na vratu ovog naroda, ljudi?

Lider Alijanse za budućnost Kosovo Ramuš Haradinaj kritikovao je postupak kažnjavanja građana koji ne poštuju antikovid mere na Kosovu, navodeći da je broj od 4.200 kažnjenih u jednom danu zastrašujući.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve