Vesti
09.09.2021. 19:54
Tanjug

Pomoć

EU šalje na Kosovo izbornu posmatračku Misiju

izbori
Izvor: Shutterstock

Nakon poziva privremenih prištinskih institucija, EU je odlučila da u južnu srpsku pokrajinu pošalje svoju Misiju za posmatranje lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar 2021, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS)

U saopštenju se navodi da je Misija počela da se raspoređuje na Kosovu početkom septembra, a da je šef diplomatoje EU Žozep Borelj za glavnog posmatrača EU imenovao člana Evropskog parlamenta Lukasa Mandla.

Ovim povodom, Žozep Borelj navodi da će EU po treći put posmatrati izbore na Kosovu i da ostaje posvećena i angažovana u podršci evropskom putu i jačanju demokratske uprave na toj teritoriji.

"Verujem da će prisustvo Misije doprineti inkluzivnom, verodostojnom i transparentnom izbornom procesu, kao i pomoći u neophodnim budućim naporima u reformi izbora. Radujemo se nastavku saradnje sa kosovskim vlastima na jačanju izbornog procesa, u skladu sa nalazima i preporukama naših uzastopnih misija", izjavio je Borelj.

Kurti na dva fronta

Ne voli da sluša diktate

Edi Rama i Aljbin Kurti

Ne voli da sluša diktate

13.08.2021. 16:25

Kurti na dva fronta

U EEAS dodaju da je glavni tim posmatračke misije EU od 10 stručnjaka doputovao u Prištinu 5. septembra, dok će se još 22 dugoročna posmatrača pridružiti Misiji sredinom septembra.

Očekuje se dodatno raspređivanje i ”kratkoročnih posmtrača”.

Misija će izdati preliminarno saopštenje i održati konferenciju za novinare u Prištini ubrzo nakon izbora, a konačni izveštaj, koji će uključivati niz preporuka za buduće izborne procese, bitće predstavljen nakon okončanja čitavog izbornog procesa, poručuju iz Brisela.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

BORELJ: EU podržava teritorijalni integritet BiH
Žozep Borelj šef diplomatije evropske unije

"Nisam dobio non paper"

26.04.2021. 16:07

BORELJ: EU podržava teritorijalni integritet BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj izjavio je danas da on nije dobio non - paper o mirnom razlazu BiH ističući da EU podržava teritorijalni integritet te zemlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve