DANIEL SERVER: Beograd je danas omiljeni partner Vašingtona

DANIEL SERVER: Beograd je danas omiljeni partner Vašingtona


Američki stručnjak za Balkan Daniel Server izjavio je da su se Amerikanci odrekli svoje dugogodišnje politike na Balkanu, a naročito na Kosovu i da su se stvari promenile.

Server je, govoreći na panelu Univerziteta Kolumbija na temu: “Budućnost Kosova”, kazao da ne vidi iskren napor Trampove administracije da sarađuje sa Evropom i da je ona dijalog između Kosova i Srbije stavila u ruke američkog ambasadora u Berlinu, koji je vređao nemačku vladu i govorio protiv EU, prenosi Kosovo online.

“Vašington se sada zalaže za promene granica da bi se prevazišle etničke podele, iako bi one ukazale na nesposobnost da se svi ljudi odnose jednako, što je idealno za liberalnu demokratiju. Na nesreću je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj pristao na to, kao i njegov prethodnik”, rekao je Server.

Na kraju je jasno da je Beograd, a ne Sarajevo ili Priština, danas omiljeni partner Vašingtona, istakao je Server i ocenio da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici, piše Koha.

Daniel Server

Po njegovoj oceni Trampova administracija do sada nije uspela u svim svojim spoojnopolitičkim inicijativama.

“Ričard Grenel pokušava da saopšti predsedniku dobre vesti pre 3. novembra. Nema bolje vesti od one koja ubija dva dostignuća Klintonove administracije: Bosnu i Kosovo. Shodno tome, podrška američke vlade težnjama Kosova je oslabila. To se jasno vidi u smanjenju finansiranja i pretnji sa povlačenjem američkih trupa. Upravo su ovo neodgovorne radnje”, naveo je Server.

Moja stajališta o nekim pitanjima su dobro poznata: podržavam reciprocitet između Prištine i Beograda, protivim se podeli i mislim da je dogovor o taksama i necarinskih barijera dostižan, istakao je Server i naveo da za Kosovo treba razmotriti tri druge opcije.

Prva, po oceni Servera, je da Kosovo mora da obezbedi postojanje protivljenja razmeni teritorija ne samo u kancelariji nemačke kancelarke, već i u Bundestagu.

“Berlin mora da nastavi da jasno govori da neće prihvatiti promene granica da bi prevazišao etničke podele. Ova država mora zaustaviti Borelja”, poručio je Server.

“Vučić je jasno stavio do znanja da će pričekati do izbora u Srbiji i formiranja vlade, krajem juna, u pogledu bilo kakvog sporazuma s Prištinom. Trampova administracija tada će se zalagati za razmenu teritorija pre izbora. Prema tome, jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… Kosovo će od 1. oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela”, rekao je Server.

On je kazao da je patriota na Kosovu, ne bi se oslanjao na Bajdenovu pobedu u novembru, ali bi se nadao.

“Džo Bajden dobro poznaje Balkan i vratio bi se ustaljenoj politici podrške Kosovu i Bosni, kao i saradnji sa Evropom. Bajdenova administracija zatvorila bi vrata razmeni teritorija. Ako Tramp pobedi u drugom mandatu, izborni pritisak za brzi dogovor će se utišati, mada očekujem da će Grenel i drugi požuriti sa razmenom teritorija, ako ne za nešto drugo, kako bi napravili mesta za svoja sledeća radna mesta”, naveo je Server.

Server je naveo da će se u tom slučaju i predsednik osećati potpuno neometano.

Server poručuje: “Očekujte nepredvidive poteze, ne samo na Balkanu”, shodno tome, naredni meseci su od vitalnog značaja za budućnost Kosova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar