Vesti
19.08.2019. 18:49
Tanjug

DEO SZS NAPUSTIO SASTANAK - Opozicija: Bojkot izbora, SNS: Služe se lažima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić napustili su današnji sastanak vlasti i opozicije na FPN i poručili da će predložiti svojim strankama da bojkotuju naredne izbore.

Na sastanku je ostao predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović.

Aleksić je rekao da će on sutra predložiti predsedništvu stranke da oni više ne učestvuju u razgovorima, kao i da bojkotuju naredne izbore.

Kako je rekao novinarima, vlast je pokazala da nema želju da bilo šta promeni u medijskoj sferi po pitanju sloboda i nastavlja, kako kaže, da krši zakon.

Povezane vesti - Zanat naš nasušni

"U takvom ambijentu nema razgovora", rekao je Aleskić koji je ocenio da su na sastanku predstavnici SNS Goran Vesić, Vladimir Ðukanović i Vladimir Orlić "banalizovali" i spinovali sve ono što su govorili drugi učesnici.

Obradović je kazao da će on iduće sedmice predsedništvu predložiti da se proglasi bojkot izbora, jer vlast nije pokazala spremnost da ispuni njihove uslove i dodao da šest meseci uoči izbora nema medijskih sloboda.

On je naveo da je vlast danas imala šansu da prihvati zahteve opozicije, ali da oni nisu prihvatili da potpišu dokument koji je predložio SzS, navodeći da sada ne vidi o čemu mogu da razgovaraju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je novinarima da će njegova stranka odluku o bojkotu izbora doneti nakon što izbori budu raspisani.

Ukoliko se do 15. septembra ne ispune "medijski zahtevi" Saveza za Srbiju, ta organizacija će bojkotvati naredne izbore, rekao je danas predsedavajući SzS Nebojša Zelenović.

On je novinarima rekao da je SzS izneo danas konkretan zahtev i tiče se političkog konsenzusa koji treba da dovede do toga da se do 15.septembra izabere novi sastav REM-a, i to ne politički, već na osnovu njihove stručnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=maXfY-kA7CI&feature=youtu.be

"Očekujemo do 15. septembra to rešenje, ako ga nemamo, ulazimo u bojkot", rekao je Zelenović novinarima na FPN-u.  Kako je istakao, izbor novog sastava REM-a otvara vrata da se nastave razgovori vlasti i opozicije o ostalim zahtevima 1 od 5 miliona.

Zelenović je dodao da SzS priprema i strategiju za bojkot. Zahvalio je organizatorima i sastanka, ali je ocenio da ovakav format ne daje rezultate.

Komentarišući izlazak Boška Obradovića i Miroslava Aleksića sa sastanka i njihove komentare da će svojim strankama predložiti da bojkotuju izbore, Zelenović je rekao da to ne znači da oni nemaju dogovor u vezi sa bojkotom, već da su i oni shvatili da ovaj format ne daje rezultate.

SzS je dan uoči sastanka javno predložio organizatorima da na dnevni red stave obavezujući dokument koji će potpisati predstavnici vlasti i opozicije, a koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM kroz skupštinsku proceduru.

 

Na drugoj strani, član Predsedništva SNS Goran Vesić, istakao je da će SNS nastaviti da učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije i dodao da oni neće pristati na zahtev opozicije "da se Aleksandru Vučiću zabrani da se bavi politikom" i da se nezakonito promeni sastav REM-a.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Vesić je poručio da će SNS raditi u skladu sa zakonom, da je ta stranka spremna da razgovara i ocenio da je na sastanku bilo vrlo konstruktivnih predloga.

"Nažalost, deo opozicije je ovo shvatio kao mogućnost da (Dragana) Ðilasa vrate u REM i RTS i mogućnost da se mi dogovorimo da se Aleksandru Vučiću zabrani da se bavi politikom", rekao je Vesić.

On je istakao i da je zakonska procedura u vezi sa izborom članova REM-a jasna i da je za smenu neophodno da se na sednici tog regulatornog tela utvrdi da je neko prekršio zakon i da se tek onda u Skupštini Srbije može glasati o tome..

"Mi poštujemo zakon i u ovoj zemlji će se raditi po zakonu. Kada neko drugi bude na vlasti ako ga građani izaberu, onda možda ne moraju da poštuju zakon i možda mogu hajdučki da smenjuju članove REM-a", rekao je Vesić.

On je dodao da je deo opozicije današnji dijalog shvatio kao način da im se omogući da dođu na vlast, ali bez izbora i da zauzmu sve medije, te da uređuju ko će šta da piše.

"Dok mi budemo imali većinu, građani će birati vlast, a neće se birati na skupovima", rekao je Vesić novinarima.

Funkcioner SNS Vladimir Orlić, povodom preporuke nevladinih organizacija da se formira nadzorni odbor u Skupštini Srbije koji bi kontrolisao ponašanje medija, rekao je da su se oko toga "svi razumeli".

"Mislim na sve nas koji smo se bavili današnjom temom. Mi smo gledali pre svega da se bavimo stvarima koje su predložile nevladine ", rekao je Orlić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

On je objasnio i da taj nadzorni odbor nema prevelike moći jer ne može da kažnjava. Orlić je rekao da će naprednjacima biti čast da se zna da je u Srbiji formiran nadzorni odbor posle 20 godina.

Podsetio je da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković još 2016.godine poslala poziv strankama da se izjasne oko svojih predloga za nazdorni odbor i one su, kaže, nisu izjasnile.

Kada je reč o zahtevima SzS o promenama u REM I RTS, Orlić je kazao da "niko nije doneo papir da se bilo šta potpiše".

"Slažemo se sa preporukom nevladinih organizacija što se tiče REM-a (da se popune upražnjena mesta), ali SzS hoće suprotno od toga. Oni traže da se silni ljudi koji su u REM-u smene, a ignorišu na koji način su oni izabrani, koliko im traje mandate i koja je procedura", rekao je Orlić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve