Vesti
20.01.2023. 17:10
M.P.

I bi Šole...

Poseta Dereka Šolea Srbiji - između redova

1
Izvor: AP / Darko Vojinovic

"Zanimljivost ove posete i budućih nije vezana toliko za Srbiju, koliko za Kurtija jer na Zapadu sve više shvataju da je Kurti pravi problem koji sprečava produktivan dijalog. Zato se nadam da će ova poseta i druge koje slede doprineti da se efikasno izbore sa tim problemom", odgovorio je Vilijam Montgomeri, bivši ambasador, na pitanje Tanjuga kako vidi posetu Dereka Šolea Beogradu i Prištini.

Nije Montgomeri jedini koji je poslednjih meseci Kurtija okarakterisao kao problem ka postizanju normalnijih odnosa između Beograda i Prištine. Sličan narativ mogli smo da čujemo i od drugih visokih zvaničnika sa Zapada.

To što se o Kurtiju sve češće govori kao o problemu ne treba i ne sme da zavara i opusti rukovodstvo Srbije, bez obzira na to koliko nam se sviđa što slušamo kako u ovom trenutku Srbija, kao po običaju, nije glavni problem regiona.

S druge strane, istina je da je, konkretno, Šoleova poseta još jedan dokaz da je Amerika promenila pristup kada je rešavanje kosovskog problema u pitanju. Iako mišljenje ostaje isto, niti će se ono ikada promeniti.

Samim tim što je viši savetnik Stejt departmenta svoju kratku turneju po Balkanu započeo u Skoplju, a ne u Prištini, kako je ranije bio slučaj, poruka je Kurtiju da u ovom trenutku nije omiljeni đak. Čitajući znakove koje je na ovom putu ostavljao Šole, Kurti je isto mogao da zaključi i na osnovu toga što se visokorangirani Amerikanac sastao sa liderima opozicije u Prištini.

Naravno, ništa od ovoga ne treba da znači da će Amerika Kurtija tek tako pustiti niz vodu. Za tako nešto su samo u 2022. godini imali toliko razloga pa je Aljbin Kurti i dalje na istom mestu. Ipak, pritisak na Kurtija, sa malo više diplomatskog stila, jeste neminovan. Naročito ukoliko se u obzir uzme da je Derek Šole više puta jasno stavio do znanja da ZSO mora da se formira. 

"Trebalo bi da se sprovede ZSO i da to bude u skladu sa kosovskim ustavom. Ne mogu da otkrivam na koji način će se obaviti implementacija sporazuma, to je korak za koji verujemo da će u određeno vreme biti sproveden", istakao je Šole.
 

Isti signal, po pitanju Zajednice srpskih opština, pre nekoliko dana poslala je i Evropska unija.

Neimenovani izvori iz Evropske unije nedavno su za agenciju Beta istakli da je ZSO "međunarodna obaveza, da o tome ne može biti nikakvih novih pregovora" i da je sprovođenje ove odluke samo "proceduralno pitanje, prvenstveno za Prištinu".

To što je Zajednica srpskih opština dočekala da postane tema razgovora koju potenciraju pre svega zapadni lideri treba vezati i za datum. Uskoro će, 19. aprila, biti 10 godina od kako je potpisan Briselski sporazum. Ne treba da se čudimo ukoliko do tog datuma budu napravljeni konkretni koraci ka formiranju ZSO-a. Onako, u 95. minutu nadoknade regularnog vremena. Zapad bi na taj način oprao ruke, delimično, a sporazum iz Brisela bi izbegao sudbinu ostalih potpisanih dokumenata koje je protok vremena učinio beskorisnim i beznačajnim.

1
Izvor: Beta/AP / Marko Drobnjakovic

Takođe, kao i u slučaju narativa – Kurti je loš momak – Srbija ni na potenciranje formiranja ZSO-a ne treba da gleda kao da je zapadna strana međunarodne zajednice promenila stranu. Jer nije.

Ukoliko Zajednica srpskih opština ikada i bude formirana, na nju će se verovatno gledati kao na ustupak Beogradu, bez obzira na to što je dokumentovana, koji će morati da se plati. Da li ćutanjem ili nečinjenjem, videćemo… Ali neka do toga prvo dođe.

Iako se o tome u javnosti nije govorilo toliko koliko o Zajednici srpskih opština, Šole je svoju posetu Beogradu iskoristio da još jednom prenese stav Amerike o opredeljenosti Srbije po pitanju rata u Ukrajini.

"Poštujemo stavove lidera u Beogradu, ali iz praktičnih razloga. Dok god se bude držala dalje od sankcija, ne može da napreduje. O tome razgovaramo otvoreno. U proteklom periodu Srbija je preduzela neke značajne korake kao što je glasanje protiv Rusije u UN i spremni smo da radimo sa prijateljima u Beogradu kako bismo ih ubedili da još više podrže Ukrajinu kojoj je potrebna značajnija podrška, ali i da se kazni ponašanje Rusije", rekao je Šole.
 

Ispunio je obećanje. Ukoliko se posmatra ono u šta je domaća javnost imala uvid, odnosno koliko je obaveštena. Šole je došao u Beograd kao diplomata, a ne da postavlja ultimatum. Makar ne dok su vrata bila otvorena. 

Koliko god nam se pogledi na konačni status Kosova ne podudaraju, Beograd će u ovom trenutku zajednički jezik naći pre sa Vašingtonom nego sa Berlinom. Situacija u kojoj se nalazimo za nijansu je bolja nego inače. Međutim, koliko god tapšanje po ramenu prija, gard ne sme da se spusti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve