Vesti
15.03.2023. 18:05
Beta

Ombudsman traži

"Dete koje prisustvuje nasilju u porodici i samo je žrtva"

zlostavljanje-dece-3.jpg

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je na usvajanje izmena zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojima bi se propisalo da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.

Ombudsman je pozvao na usvajanje izmena zakona pošto je u vezi slučaja iz Vršca, gde je otac ubio dvogodišnje dete, utvrdio propuste u postupanju nadležnih organa, pre svih gradskog Centra za socijalni rad.

"Tokom kontrole, zaštitnik je utvrdio da su nadležni organi nakon prijave majke za nasilje u porodici, procenili visok rizik od ponavljanja nasilja i izradili plan mera zaštite majke ali da dete, koje je prisustvovalo porodičnom nasilju, nisu prepoznali i tretirali kao žrtvu nasilja", piše u saopštenju.

Zaštitnik građana zatražio je od direktora vršačkog Centra za socijalni rad da preduzme sve mere da stručni radnici u budućem radu postupaju u skladu sa nalogom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz 2019. godine, i da decu koja prisustvuju porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja.

Pozvao je MUP i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju da u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, obezbede kontinuirane edukacije zaposlenih koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici i koji su članovi grupa za koordinaciju i saradnju pri osnovnim javnim tužilaštvima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve