Vesti
06.12.2021. 19:35
Tanjug

Brisel

Dijalog Vučića i Kurtija neizvestan

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti koji će sutra u Brisel prisustvovati sastanku Saveta za stabilizaciju u pridruživanje EU i tzv Kosova, sastaće i sa šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom.

Taj susret biće prilika da EU posrednici sa prištinskom stranom još jednom razmotre mogućnosti održavanja dijaloga Beograda i Prištne na visokom političkom nivou do kraja godine.

Aljbin Kurti je pred dolazak u Brisel poručio da bi sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučicem mogao da se održi upravo u drugoj nedelji decembra, uz ocenu da su EU posrednici ti koji treba da ”procene da li će poslati pozivnice”.

Prethodno, predsednik Srbije, Aleksandar Vućić, naglasio je da Beograd "traži i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima i o svim temama".

Na pitanje Tanjuga da li se "pozivnice spremaju" iz krugova bliskih Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčku odgovaraju da je "još rano za bilo kakvu najavu” i da ima još ”pune dve nedelje" do početka prazničnih odmora u EU.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj u više navrata je pozivao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i Aljbina Kurtija da se do kraja godine sastanu u Briselu.

Nakon poseta Beogradu i Prištini, specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, nije zvanično iznosio detalje oko mogućosti organizovanja konstruktivnog sastanka lidera dve strane.

Od ranije je poznat stav Lajčka da bi sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou trebalo zakazivati ako postoji mogućost napretka i iskoraka, što se nije dogodilo u poslednje dve runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu.

Nakon sastanaka Cučića i Kurtija sredniom juna i jula zaključak je bio da su obe strane ostale na svojim dijametralo različitim pozicijama, a jedni dogovor bio je da se sa dijalogom mora nastaviti.

U međuvremenu, po oceni EU, napretka u dijalogu nije bilo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: Srbija se na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija
Aljbin Kurti

Za Večernji list

22.11.2021. 14:11

Kurti: Srbija se na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je zabrinutost "što Srbija trenutno troši više na vojsku od svih drugih na Zapadnom Balkanu zajedno" i optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi "od Kosova da napravi nefunkcionalnu državu".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve