Vesti
21.03.2023. 11:56
Dragana Todorović

Srbi van matice

Veliko onlajn okupljanje dijaspore, ali i besplatni bukvari, podrška sportistima van matice

1
Izvor: Tomica Bulatović

Republika Srbija odnosima sa dijasporom i Srbima u regionu, pridaje veliki značaj. S tim u vezi biće održan, između ostalog, i konsultativni onlajn sastanak sa predstavnicima organizacija Srba u regionu i dijaspori, koji će Ministarstvo bez portfelja organizovati u sredu, 22. mart.

Ko će sve biti učesnici tog sastanka i koji su ciljevi, pitali smo ministar bez portfelja, zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, Đorđa Milićevića.

Dijaspora je za Republiku Srbiju važna i visoko na agendi državnih politika, što pokazuje i u poslednjih par godina i snažnija institucionalna podrška Republike Srbije, našim sunarodnicima u dijaspori i regionu, ali i zainteresovanost i posvećenost svih institucija da se dođe do određenog pomaka u ovoj oblasti. Mi kao Ministarstvo želimo da put saradnje dijaspore sa svim institucijama olakšamo i unapredimo, jer pitanje dijaspore nije pitanje samo ovog Kabineta, već celokupnog državnog aparata i svih učesnika društvenog života. Sastanak u onlajn formatu je samo jedan od koraka koje preduzimamo, ne možemo da kažemo da je prvi. Za ovaj kratak period, tokom poseta našim ljudima van matice, imali smo dosta konstruktivnih sastanaka, ali sada je prvi put da će se u jednom trenutku, pa i u ovom virtuelnom obliku, okupiti predstavnici naših organizacija iz više od 80 zemalja. Ovaj sastanak je inicijalnog karaktera, sa namerom da se dogovorimo oko termina našeg velikog okupljana, forme, ali i da čujemo predloge tema i ideje. Okupljanje treba da bude naš zajednički projekat, sa uključivanjem svih, jer jako je važno da naši savezi budi svesni da smo mi jedan veliki tim, čiji se odnosi zasnivaju na poverenju i da svi mi pripadamo u istoj meri matici i da je Srbija jedna i od svih nas. Posebno sada, kao što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe, moramo biti jedinstveni i složni, jer to je snaga i put ka napretku Srbije.  Sve dok se Srbi ne slože oko vitalnih nacionalnih interesa, naravno uz poštovanje i nikada na štetu drugih naroda, imaćemo stalno neko breme na našim državnim ramenima. U  cilju bolje i snažnije Srbije, za mene je jedinstvo nešto što je neophodno i potrebno je da težimo ka tome, barem kada su u pitanju sve relevantne organizacije našeg naroda van Srbije da to realizujemo,  da ih okupimo i pošaljemo iskrenu poruku zajedništva i primera da možemo biti jedinstveni. Gledajmo na to kao primer nacionalnog okupljanja, ali pod tim nacionalnim, posmatrajmo i sve one ljude koji nisu srpske nacionalnosti, a potiču sa ovog prostora i Srbija im je u srcu", kaže za "Ekspres" ministat Milićević.

S obzirom na to da je ovo samo prvi u nizu konsultativnih onlajn sastanaka te vrste, koliko još je planirao da se organizuje i u kom vremenskom roku?

U planu rada ministarstva je da kroz intenziviraniju komunikaciju sa svim krovnim organizacijama iz inostranstva, ali i onima u Srbiji koje se bave pitanjima saradnje i položaja dijaspore, dođemo do još većeg stepena povezivanja, ali i poverenja. Strategijski cilj Ministarstva je očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda u inostranstvu, da asimilacija ne bude na štetu srpskog jezika, kulture i vere, a za to moramo zajedno da radimo i sa organizacijama koje deluju van Srbije, jer one pored naših ambasada i Srpske pravoslavne crkve, su od ključnog značaja. Naši odnosi moraju biti dvosmerni, ne možemo jedni bez drugih, saradnja je ključ svega i što više sastanaka i razgovora  imamo do dovodi do jače veze i lakšeg rešavanja problema. Predlog je da jednom mesečno održimo onlajn sastanak i redovnom komunikacijom imali bi tačan pregled i realizacije planova za koje smo se dogovorili, ali i ukazivanje na potencijalne probleme koji se uvek pojave. Pitanje dijaspore je nešto na šta mora da se gleda dugoročno, jer uvek, ma koliko god se trudili, da vratimo naše ljude, postojaće neko ko je iz različitih  razloga otišao iz zemlje, zato moramo da napravimo mehanizme koji će imati razrađenu metodologiju rada, koja se prilagodila savremenom dobu i koja može da funkcioniše i u budućnosti. Danas generaciji interneta, deluje neverovatno da pre ne toliko mnogo godina, internet nije bio dostupan svima i onlajn formati su bili nešto apstraktno. Ali, Vlada, kao i mi, prepoznajemo značaj i digitalizacije i savremenih oblika komunikacije i idemo u korak sa time, što i pokazujemo i kroz ovaj format sastanaka, okupljanje koje je svima dostupno i moguće.

1
Izvor: Tomica Bulatović

Centralni događaj biće upriličen na Vidovdan 28. juna, datuma koji je još 2009. godine odabran kao Dan srpske dijaspore. Prethodni događaji te vrste okupljali su udruženja srpske dijaspore iz celog sveta, a u vreme izolacije usled pandemije virusa korona, skup je 2020. godine bio održan onlajn. Kako će Sabor dijaspore izgledati 2023?

Za nas kao narod Vidovdan ima veliku istorijsku simboliku i nesumnjivo je najvažniji datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda, jedan od temelja identiteta Srba i sa te strane za mene lično nije mogao biti bolji datum izabran kao Dan srpske dijaspore - 28. jun je ključan Dan dijaspore, ali mogli bi da to proširimo na Dane dijaspore i da naše okupljanje bude u sklopu obeležavanja tih dana, tako da ne mora striktno da bude baš 28. jun. Moramo da se dogovorimo oko toga i da uskladimo sve okolnosti, da zajedno donesemo odluku o datumu, ali i obliku događaja, da li će to biti u formatu sabora ili konferencije, na više različitih tema ili jedna centralna tema sa zaključkom, sa kojim ćemo da izađemo pred celokupnu javnost. Posebno nam je važno prisustvo predsednika države Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić i to je nešto čemu se raduju naši ljudi iz dijaspore, jer pažnja i posvećenost i predsednika i Vlade je od ogromnog značaja za njih.

Iz Vašeg kabineta je, zajedno sa kabinetom Ministarstva za sporta, potekla ideja o pokretanju nacionalne platforme za razvoj sporta u srpskoj dijaspori. Radni sastanak u vezi sa tim održan je 15. marta ove godine, kada je pokrenuto i formiranje Koordinacionog tela koje će biti zaduženo za razvoj i implementaciju ove inkluzivne platforme. Koji su osnovni ciljevi ove inicijative?

Inkluzivnom platformom želimo da ostvarimo dvosmernu komunikaciju sa svim sportistima van matice, da im pružimo podršku različitog karaktera. Od stipendija do formiranja zajednice sportista i relevantnih tela sa ciljem pružanja struktuirane podrške kao što su logistička i administrativna za sve članove. Ne želimo da se naši sportisti u dijaspori osećaju zaboravljeno i zapostavljeno, ali na ovaj način želimo i da ukažemo na to da su oni kategorija koju prepoznajemo i da smo im zahvalni na svemu što rade i za državu Srbiju, ali i svoj narod. Igrati pod zastavom Srbije jeste važno i izaziva ogromnu emociju kod nas, ali ne smemo ni da odbacimo one sportiste koji nisu deo reprezentacije. Moramo, a vreme zahteva, da imamo širi pogled, da izbacimo podele, ali i isključivost, barem kada je sport u pitanju, već ako ne možemo da izmenimo to na svim poljima.

Da li će, možda, osim Ministarstva sporta i Ministarstva bez portfelja, ovaj projekat angažovati još neka ministarstva, ali i sportska udruženja i saveze, možda i Olimpijski komitet Srbije?

Imamo u planu šire uključivanje i drugih subjekata, angažovanja i ostalih ministarstava čija su polja delovanja mladi, talenti i obrazovanje, ali i udruženja, saveza i Olimpijskog komiteta  Srbije. Ovo je platforma koja zahteva sveobuhvatniji oblik delovanja, da se međusobno dopunimo i kroz saradnju ostvarimo sadržajniji program, ali i da međusobnom komunikacijom upotpunimo i prepoznamo sve potrebe, da ništa ne bude izostavljeno. Potrebni su različiti pogledi, jedan je ugao gledanja sportista, drugi  ministarstva kao birokratskog aparata, drugačije gledaju savezi. Zato je potrebno da svi zajedno radimo, jer ovo je nešto novo što smo pokrenuli i poželjno je da na samom početku ima zdrave osnove i da predupredimo sve potencijalne nedostatke. Naravno kroz dalji rad, sigurno će se javiti i neophodnost  za dopunu i unapređenje koje ide s vremenom, ali to je prirodno za svaki projekat. 

Jedan od ciljeva nacionalne platforme za razvoj sporta u srpskog dijaspori je i kreiranje programa pod nazivom "Sportski ambasadori“. Zvuči veoma zanimljivo ali i motivaciono. Šta će biti njihov zadatak?

Kroz uspehe naših sportista, individualne ali i kroz uspehe reprezentacija, za Srbiju se čulo i čuje se, jer sport je nešto što sve ljude interesuje, u većoj ili manjoj meri, i ima ogroman prodor, čak veći i od politike. Prepoznali smo da je sport još jedno polje gde možemo i da povežemo našu dijasporu i maticu, ali da i kroz jedan zdrav i pozitivan način promovišemo i Srbiju i kvalitete naših ljudi.  Program 'Sportski ambasador u dijaspori' se odnosi na sve one sportiste koji imaju naše poreklo, koji grade karijere van Srbije, da ih uključimo u privredne aktivnosti Srbije u inostranstvu, ali i diplomatske aktivnosti, jer ponekad glas sportista ima mnogo veći odjek nego političara. Kapacitet i ugled koji oni uživaju na osnovu postignutih rezultata je nešto što doprinosi promovisanju i Srbije i našeg naroda, i verujem da će taj 'kapital prepoznatljivosti' nastaviti rado da upotrebljavaju u korist Srbije, kao što su i do sada radili, ali po prvi put će i njihov rad biti institucionalno prepoznat i promovisan i u Srbiji.

1
Izvor: Tomica Bulatović

Osim onlajn sastanaka, koji su uvod u junski Sabor dijaspore, kao i platforme za razvoj sporta među našim iseljenicima u svetu, na čemu još radite kao ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom?

Pored proaktivne komunikacije i navedenih projekata, u programu Ministarstva imamo više koncepata iz različitih oblasti. Želimo da pokrijemo sva polja delovanja i da projekte prilagodimo i generacijski, ali i privrednim, kulturnim, sportskim i akademskim grupacijama. Širok obuhvat omogućava da svi naši ljudi osete i zainteresovanost njihove matice za njih, ali i podršku i povezivanje u više segmenata.

Uvek ističemo koliko je važna saradnja i učešće i drugih institucija, kada se radi o kompleksnom pitanju kao što je dijaspora. Gledamo da budemo i most povezivanja, ali i inicijator uključivanja i drugih ministarstava, lokalnih samouprava, ali i privrednih subjekata, jer samo zajedno možemo da ostvarimo sve ono čemu Srbija kao država teži, a to je bolja i perspektivnija budućnost, svih naših građana, ma gde se nalazili. Za državu svaki čovek je podjednako važan, bio on u Srbiji ili privremeno ili trajno van granica, a Srbiju gleda kao svoju matičnu državu. U tom pravcu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kao koncept očuvanja jezičkog identiteta i kulture, kroz Program onlajn nastave srpskog jezika, omogućili smo da materijal za učenje srpskog jezika i ćiriličkog pisma bude jednako dostupan svima, gde god da žive. Takođe, uz podršku izdavačke kuće 'Vulkan', svi prvaci u odeljenjima dopunske škole dobiće svoj primerak bukvara.

Pored negovanja jezika i pisma, moramo da vodimo računa i o drugim aspektima, kroz koje možemo da ostvarimo i doprinesemo očuvanju i kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, ali i za bolje povezivanje mladih iz dijaspore i njihovih generacija u matici. Organizovanje letnjih kampova kroz različite teme i  interesovanje, od ekologije, sporta, kulturno-umetničkih i drugih kreativnih aktivnosti, kao i bolje upoznavanje sa prirodnim odlikama Srbije, je nešto što želimo da bude ustaljena praksa i da sve buduće generacije naše dijaspore prođu kroz njih. Postoji mogućnost da baš ti kampovi budu prvi kontakt i njihov boravak u matici, da kroz to povezivanje i upoznavanje države porekla, probudimo želju kod njih i sprečimo nestanak niti povezanosti sa Srbijom. Svako od nas na lepe uspomene iz detinjstva i tog mlađeg perioda, gleda sa posebnom ljubavlju i u nama ostavlja neizbrisiv trag, a to je ono ka čemu idemo, da Srbija bude neizbrisiva iz srca svakog našeg pojedinca, ma koliko kilometara bio udaljen.

Naravno, ekonomija je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo, ona je preduslov svega i nešto na čemu moramo da radimo i podrška dijaspore nam je jako važna i na tom polju. Posebno da razvijemo svest kod uspešnih privrednika da Srbija je zemlja sigurna za ulaganje i daje mogućnost za još veći razvoj poslovanja, jer pored vrhunskih radnika koje imamo, otvoreni smo za saradnju sa svim državama i politika koju zastupamo je da poslovna saradnja ne prepoznaje granice, da pored razvoja Srbije, pažnju posvećujemo i razvoju čitavog regiona, a to otvara i nove mogućnosti za sve potencijalne ulagače u Srbiji. Kroz koordinaciju lokalnih samouprava i privrednih udruženja naših ljudi u inostranstvu želimo da predstavimo i potencijale lokala, ali i da naši privrednici kroz prenos znanja i iskustva koje su stekli u inostranstvu doprinesu još boljoj produktivnosti i konkurentnosti, posebno malih i srednjih preduzeća, da mogu pratiti i ići u korak sa svetskim tržištem. Imamo već dobre primere toga, što u dolasku investitora, što u saradnji kada je u pitanju medicinski turizam. Zajedničkim delovanjem, udruženim snagama sa patriotizmom u nama, Srbija je zemlja razvoja i budućnost njenih građana je zasnovana na visokom standardu života i ugledu u svetu koji smo povratili, posle nekih nemilih vremena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve