Vesti
18.03.2020. 23:33
Tanjug

"NEVEROVATAN BROJ" Brnabić: Čak 65.000 građana iz dijaspore vratilo se u zemlju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je stvar koja muči državu neočekivan, gotovo neverovatan broj naših državljana iz inostranstva, koji, i pored svih apela, dolaze u zemlju, i poručila da bi akt patriotizma, u ovom momentu, bio da u ovom trenutku ostanu u zemljama u kojima žive i rade.

"Naša molba je bila da ostaju u zemljama u kojima žive i borave, da se ne vraćaju, jer je teško iskontrolisati kretanje, a oni moraju da budu u izolaciji 14 - 28 dana. U tom slučaju, šta god da se desi, naš zdravstveni sistem će biti opterećen", rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako je rekla, zbog toga što svi apeli nisu bili naročito uspešni, i imamo gužvu na Horgošu ili Batrovcima, kolone duge i po 15 ili 20 kilometara.

Povezane vesti - Brnabić: Srbija ima 6.000 kreveta za obolele, u planu 10.000

Brnabić je prenela da se od 14. marta do jutros u osam sati, 65.142 građana koji su živeli i boravili u inostranstvu vratilo u Srbiju.

"To je neverovatan broj, neočekivan", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je poseban izazov to što postoje konkretni podaci da se u Srbiju u poslednjih 48 sati vraćaju i naši građani iz inostranstva, kojima je u tim zemljama potvrđeno da su zaraženi, koji lekovima snižavaju temperature, i dolaze ovde.

Šta treba da znate:

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

"To je još jedan novi izazov i zbog toga smo odlučili da dodatno pooštrimo mere i sankcije, kako bismo probali da sačuvamo populaciju u Srbiji", rekla je Brnabić i primetila da je verovatno svako od nas čuo ili zna za makar jednu osobu koja se vratila i ne poštuje meru obavezne samoizolacije.

"Imamo i brojne građane koji se vraćaju i koji su odgovorni, ali je patriotski bilo ostati tamo gde su se našli, jer onda makar ne bi opteretili naš zdravstveni sistem, već bi se lečili tamo gde rade i, na kraju, plaćaju poreze. Ali, tamo se uglavnom zdravstvena zaštita plaća, a kod nas je uglavnom besplatna", rekla je Brnabić.

Ponovila je da je to nešto što u ovom momentu neizmerno opterećuje državu, jer se mora zaštititi naš zdravstveni sistem i medicinski radnici.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Videli ste svi i primere naših fudbalera, koji dolaze iz inostranstva, gde imaju milionske ugovore, koji dolaze ovde i nisu u samoizolaciji i to je posebno nešto sa čim će se suočavati naši nadležni organi", rekla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila građanima što prijavljuju one koji krše samoizolaciju, jer, kako je rekla, to nije tužakanje, već je od ključne važnosti kako bi se usporilo širenje virusa i kako bi pritisak na zdravstveni sistem bio što manji.

"Nažalost, akt patriotizma je bio ostati u zemljama gde živite i radite, ne da dolazite u Srbiju", ponovila je.

Brnabić je dodala da vladina Kancelarija za IT upravu i MUP rade zajedno sa pojedinim kompanijama na posebnoj aplikaciji e-karantin, koja će nadležnima pomoći da na najefikasniji način prate i kontrolišu da li se samoizolacija poštuje.

Premijerka je istakla da će dijasporci koji večeras ulaze u zemlju morati da poštuju policijski čas.

"Morate da u 20 časova stanete gde ste i čekate do 5 ujutro", poručila je Brnabić i dodala da će od jutra svi koji nemaju boravište u Srbiji biti upućivani u Morović.

Povezane vesti - "Od juče trend ubrzavanja rasta broja zaraženih"

"Oni ne mogu da se kreću nakon 20 časova, tako da mi to ne možemo da prekršimo. Grubo je - oni jesu naši drzazvljani i Srbija će ih primiti. Ali otišli su odande gde su imali zaduženi zdravstveni centar. Molili smo ih da ne dolaze. Ceo zdravstveni sistem Srbije je mnogo puta slabiji, kada je reč o novcu, od zdavstvenih sistema zemalja u kojima žive i rade, gde plaćaju porez. Naš sistem je sa boljim stručnjacima, ali slabije plaćen sa manje resursa", kazala je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Osvrnula se i na pacijente koji su u samozilaciji, a koji su dokazano inficirani, rekavši da sa njima nema problema.

"Oni su u kontaktu sa lekarima iz Beograda, Niša, Kragujevca, svakodnevno, više puta dnevno. Lekari sa klinika koje su zadužene za pacijente ih zovu nekoliko puta dnevno da provere opšte stanje. O njima nisam pričala, jer sa njima nema probelma", rekla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve