Vesti
22.04.2021. 13:09
Tanjug

Rat je neprihvatljiv

DODIK: Mi rat nećemo voditi

MIlorad Dodik, Republika srpska, BiH
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je rat u BiH neprihvatljiv i da ga Republika neće voditi, jer ratom ne može ništa da se reši, ali da je očigledno da u BiH neki misle da se mirom ne može ništa rešiti.

Dodik je tako odgovorio na pitanje kako gleda na ratno-huškačke izjave Bakira Izetbegovića i kako smo došli do toga da opet pričamo o nekakvim ratovim.

"Šta da kažem, rat je neprihvatljiv i svako ko na to računa, neka ne računa na nas, mi rat nećemo voditi. Ratom ne može ništa da se reši, ali očigledno da on (Izetbegović) misli da se mirom ne može ništa rešiti, jer su njihovi ciljevi ratni ciljevi i to je razlika između nas i njih", naveo je Dodik.

Dodao je da zato poziva na razgovore koji treba da daju rešenje i odgovore na pitanja kako zajedno živeti.

"I da napravimo metodologiju koja neće nikome smetati u ostvarivanju njihovih projekata i planova, da jedni drugim ne pravimo smetnje u tome, samo kumulativni razvoj svih delova Bosne može da napravi Bosnu uspešnom zemljom i nikako drugačije", istakao je Dodik.

On je rekao da se Republika Srpska bavi svojim problemima i zahvalio Vučiću zbog pomoći i uticaja Srbije i na tome da se mir stavi kao jedini cilj.

"Ne želim da polemišem sa Izetbegovićem niti da delim sa njim bilo šta, ne delim sa njim nikave vrednosti, ni BiH, ali to ne zavisi ni od njega ni od mene - BiH je podeljena ne zato što ja hoću ili Izetbegović već zato što je to istorija tako učinila", poručio je Dodik.

Milorad Dodik, BiH, Republika srpska
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Nama je poznata njihova idelogija, da Srbi samo mogu da odu iz BiH u Srbiju, dodao je Dodik.

"Nama pripada u okviru BiH 49 odsto teritorije, koju žleimo da integralno razvijamo, ako je to moguće. Predlagao sam niz zajedničkih projekata, kao još pre 10 godina da izgradimo između Kneževa i Travnika jednu hidroelektranu Republike Srpske i Federacije BiH, mi smo sve uradili za taj projekat i zemlju izuzeli, ali oni ništa, jer ne žele da grade. Oni bi završavali neke svoje ratove po svojim vizurama", kazao je Dodik.

Takođe, dodaje da će se u Banjaluci uz dogovreno pomoć Srbije graditi jedan most u Banjluci, kako je rekao, povodom ovog dana na česmi, koji bi trebalo da pomogne integraciji grada.

Dajte da se okrenemo ovome - miru i razvoju, poručio je Dodik.

Istakao je da atosfera u Sarajevu nije dobra i da taj grad "mora da ozdravi", pošto je u tom pogledu atosfera potpuno bolesna.

"BiH nije Baš čaršija", dodao je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

DODIK:Torlak dugoročno rešenja za vakcine u regionu
Milorad Dodik, Aleksandar Vučić

"Rasterećenje za nas"

15.04.2021. 12:09

DODIK:Torlak dugoročno rešenja za vakcine u regionu

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas na Torlaku preuzeo 20.000 doza vakcina protiv koronavirusa za Republiku Srpsku, izrazio je zahvalnost Srbiji koja je, kako je rekao, bez oklevanja pomagala i pomaže svima.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve