Vesti
27.09.2022. 16:15
Beta

Član Predsedništva BiH

Dodik o odnosu s Zoranom Milanovićem...

milorad dodik
Izvor: Shutterstock

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da hrvatski predsednik Zoran Milanović iznosi stavove sa kojima se čovek teško može složiti, ali da njegov zadatak kao lidera nije da stalno traži razlike, već da pokušava da napravi nešto korisno za zajednicu.

On je rekao da je važna i "nepobitna činjenica" to da "Srbi imaju dve države - Republiku Srpsku i Srbiju, dok su Hrvati u jednoj državi".

"To je nešto što ne možete osporiti, to je činjenica... Moje, kao vođe, lidera, nije da stalno da tražim razlike nego da pokušam nešto da napravim korisno za našu zajednicu", ocenio je Dodik za televiziju Hepi.

Dodao je da je veoma neugodno na granici imati zemlju koja je u EU i NATO, dok Republika Srpska nije međunarodno priznata.

"Tako da nas je odnos koji je prirodna odbrana prava za identitet u BiH, doveo do toga da smo mi amortizovali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama", rekao je Dodik.

Ponovio je svoj raniji stav da Hrvati treba da imaju treći entitet i da se bore za svoj status, dok "majorizacija koju Bošnjaci žele u BiH u političkom smislu ide za tim da eliminiše identitet, da nestanu Hrvati, a sledeći su Srbi".

To je, kao je ocenio, stara ideja Alije Izetbegovića u Islamskoj deklaraciji, da Bošnjaci ovladaju BiH.

Dodik je istakao da je zahvalan Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću za izgradnju mosta na Rači kod Bijeljine, te napomenuo kako je Republika Srpska, kao jedna "mala zemlja", izgradila 100 kilometara autoputa.

On je još rekao da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima neke racionalne pristupe za tekuća pitanja u BiH i da je prilikom poslednje posete Sarajevu govorio ono što je približno njegovom stavu, za razliku od bošnjačkih, a to je da domaći lideri u BiH treba da postignu dogovor i da ne čekaju da im se nešto nametne sa Zapada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik: Voleo bih da se ukinu oružane snage BiH
1

BiH

13.09.2022. 20:05

Dodik: Voleo bih da se ukinu oružane snage BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nije blizu članstva u NATO, kao i da bi on voleo da ta država ukine svoje oružane snage.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve