Vesti
13.09.2022. 20:05

BiH

Dodik: Voleo bih da se ukinu oružane snage BiH

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nije blizu članstva u NATO, kao i da bi on voleo da ta država ukine svoje oružane snage.

"Mi smo protiv NATO. Taj program saradnje sa NATO govori da se članstvo ne prejudicira. Za to je potrebna posebna odluka, ali ona ne postoji", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ponovio je ideju o demilitarizaciji BiH.

"Nama NATO ne treba ni u tom pogledu, ali neka struktura koju sam nasledio nije mogla da se eliminiše u ovom vremenu. Radićemo na tome ubuduće", istakao je Dodik.
 

Predsedništvo BiH je u decembru 2019. godine usvojilo Program reformi, odnosno godišnji acionalni plan (ANP), kojim je aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (MAP).

Govoreći o vojnoj vežbi "Kombinovani napor 22" na Manjači kod Banjaluke, Dodik je kazao da je to deo već ustaljene prakse u okviru programa koji je ranije donet.

"NATO tu ne učestvuje, već je posmatrač. Oni će tu posmatrati određene stvari, kao što se pojavljuju u Srbiji i na mnogim mestima u okviru svih programa", naveo je on.
 

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pešadije (BGLP) Oružanih snaga BiH, deklarisane za buduće međunarodne operacije, učestvovaće u vežbi "Kombinovani napor 22" na vojnom poligonu "Manjača" od 19. do 23. septembra, a radi ocenjivanja operativnih sposobnosti po NATO Konceptu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve