Vesti
05.02.2024. 17:54
Beta

Republika Srpska

Dodiku konačno pročitana optužnica: Evo šta je on odgovorio

Milorad Dodik
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Čitanjem optužnice u Sudu BiH održano je ročište na suđenju predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Pre nego što je pročitana optužnica, odbrana Milorada Dodika je zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović zbog, kako je navedeno, pristrasnosti, objavili su sarajevski mediji, čiji su novinari bili u sudnici.

Sudija Uzunović je objasnila da će predlog od njenom izuzeću biti upućen predsednici Suda BiH i da će se sednici Sudskog veća razmatrati taj predlog.

Sudija je dalje podsetila da je glavni pretres odgađan četiri puta, čime je, kako je ocenila došlo do povrede prava na odbranu, jer nisu optuženom pročitani razlozi zbog kojih je optužen.

Potom je, navodi se, zatražila od Tužilaštva BiH da pročita optužnicu.

Tužiteljka Gordana Bosiljčić je pročitala optužnicu u delu koji se odnosi samo na Milorada Dodika, ali ne i na drugoptuženog Miloša Lukića, čiji je predmet Sud BiH ranije razdvojio od Dodikovog.

Dok je tužiteljka čitala optužnicu, publika je počela da dobacuje, zbog čega je sudija naredila da se isprazni sudnica i postavi zastor koji odvaja sudnicu od publike.

Publika je uz negodovanje i zvižduke napustila sudnicu, pa je suđenje nastavljeno uvodnim rečima Tužilaštva BiH i odbrane.

Sa delom publike, u kojoj su bili i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i premijer RS Radovan Višković, iz sudnice je izašao i advokat Bubić, koji je novinarima pred sudom rekao da su „napustili suđenje, jer je sudija Mirsad Strika napustio ovaj predmet, a odbrana o tome nije bila obaveštena“.

"Nečuveno je da je novi sudija tokom ročišta naložio Tužilaštvu da pročita optužnicu. Sumjamo i u pristrasnost novog sudije, jer je ona ranije obavljala političku funkciju, bila pomoćnik u Ministarstvu finansija Federacije BiH“, kazao je Bubić, koji se potom vratio u sudnicu.
 

Dodik je na glavnom pretresu ponovio da je reč o političkom procesu protiv njega i da sudija Uzunović ne poštuje procedure.

„Nemoguće da ovaj Sud nikog više nema osim Bošnjaka da sudite u ovom predmetu. Vi ste ušli ovde, a ja ne znam ni ko ste, ovo mi deluje kao prepad“, rekao je Dodik u sudnici, prenose sarajevski mediji.
 

Na pitanje sudije da li je razumeo optužnicu, Dodik je kazao da ništa od toga nije razumeo.

"Radi se o činjenicama koje nemaju veze sa mnom. Ovo je jedna nakarada Tužilaštva zbog političkog pritiska“, kazao je Dodik, koji je optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Naredni pretres zakazan je za 6. mart.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve