Vesti
12.01.2024. 14:42
Đoko Kesić

Dejton i Ustav BiH

Zašto bi Srpska bila izuzetak?

Republika Srpska,  BIH  10.01.2024.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Ovo je nekakvo tuđe vreme u kojem nijedan uzus zapadnoevropske demokratije, međunarodnog prava i džentlmenstva koje se podrazumevalo, sve što je određivalo odnose među državama i narodima – više ne važi.

Umesto toga, na delu je ogoljena sila međunarodnih interesnih kartela kojima ni njihovi narodi nisu bitni, kojima je sudbina sveta ulog da opstanu na vrhu lanca ishrane. Jedino važi prastaro pravilo – da u globalnim sukobima najpre puca kičma najslabijima.

U Ukrajini, evo skoro dve godine, besni projektovani rat između Rusije i NATO zapada, a topovsko meso su narod Ukrajine i spržena zemlja. Odnedavno u Pojasu Gaze traje pokolj koji podseća na događaje iz Starog zaveta – Knjiga Isusa Navina.

Šta u ovom globalnom galimatijasu moćnom svetu predstavljaju Srbija (sa kosovskom kopile državom) i Republika Srpska?

Ovo pitanje je naša ne samo politička svakodnevica, i opet se uspravilo povodom 9. januara, Dana državnosti Republike Srpske. Muslimanima u Sarajevu, prvenstveno njihovoj političkoj eliti, nije sporan samo “rođendan“ državotvornog prefiksa Srpska: kako otvore oči, pred nosom im se pojavi crvena marama koja podiže adrenalin mržnje prema svemu što je srpsko.

Trvenje i samovolja u dejtonskoj tvorevini BiH sa dva entiteta, bez vatrenog oružja nastavljeni su odmah posle Dejtona. Jer, Bosna je od 1995. godine u suštini kolonija, samo što njen stvarni vlasnik neće javno da prizna da je kolonizator. Dejtonska država, koja je više magla, a manje država, definisana je Dejtonskim sporazumom. Taj sporazum su u startu počeli da ruše tzv. visoki predstavnici koji bi u suštini morali biti činovnici Saveta bezbednosti UN, a nisu. Od Karla Bilta, do ovog falsifikovanog Šmita, Dejtonski sporazum pomeren je iz temelja, prvenstveno na štetu entiteta Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da su Srpskoj oduzete 84 važne nadležnosti. A pravi politički galimatijas počeo je pre nekoliko godina kada je politička elita iz Banjaluke zatražila da joj se te nadležnosti vrate. Oni su to vešto upakovali u zahtev da se poštuje izvorni Dejtonski sporazum, odnosno da se dosledno primenjuje Ustav BiH, koji doduše i nije pisan u Sarajevu.

To je zapalilo iskru visokih, skoro uočiratnih sukoba u Dejtonskoj skalameriji. Dok Banjaluka i njeni predstavnici u Savetu ministara brane doslovce Dejtonski sporazum, Sarajevo i kolektivni Zapad optužuju Dodika da on i njegova politika “podrivaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine“!

A kakav odnos prema dejtonskoj BiH ima Zapad, najrečitije govori činjenica da je aktuelni visoki predstavnik Kristijan Šmit u suštini emigrant iz Nemačke, zaposlen u Sarajevu. Jer, radnu dozvolu visokog predstavnika za BiH daje Savet bezbednosti UN. On je zaobišao tu proceduru jer Kina i Rusija nisu bile za njegovo imenovanje. Čak je Kina, prvi put u novijoj istoriji, preko svoje ambasade u Sarajevu protestovala protiv Kristijana Šmita i njegovih radnji.

To kolektivni Zapad ne obavezuje ni na šta. Oni svakako znaju da je gospodin Šmit bez “zelenog kartona“ u Sarajevu, pa ga podržavaju da u njihovom oklopu juriša na Srpsku, da joj uskraćuje dejtonska ovlašćenja, da im oduzima imovinu, pa još da Milorada Dodika izvede pred sud u Sarajevu, pod pretnjom da će mu sudski zabraniti da se bavi politikom.

Šta je doneo ovaj 9. januar, 30.  rođendan Republike Srpske, koji je proslavljen u više gradova i na adekvatan način obeležen i u Beogradu? Trodnevna manifestacija u Srpskoj, pod sloganom “Praznik mira i slobode“ protekla je mirno i bez incidenata.

Predsednik Dodik podsetio je da je Republika Srpska nastala pre ratnih sukoba u BiH bez ijednog ispaljenog metka: “Formirali smo Republiku Srpsku zabrinuti za sudbinu srpskog naroda kojem je pretilo odvajanje od matice Srbije, ali i zbog toga što nam je prethodno na Skupštini BiH oduzet status konstitutivnog naroda.“

Čestitajući praznik narodu Srpske, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uz prigodne reči poručio da “za Srbiju i Republiku Srpsku dolazi doba velikih izazova… Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju dejtonskog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa  njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima…“

Potvrda ovih pretnji stigla je sa prave adrese. Američki ratni avioni nadletali su Republiku Srpsku. Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez primio je ovih dana brigadira Erika Adamsa, američkog vojnog izaslanika u BiH. I  kako stoji u izveštaju “Tanjuga“, Helez je odobrio nadletanje tri borbena aviona F-16, te je pozvao Republiku Srpsku da odustane od antidejtonskog delovanja i secesionističke politike.

Na Zapadu ništa novo. Ali, nema sumnje, i Srbija i RS su na liniji vatre velikog svetskog geopolitičkog sukoba. Razumni analitičari kažu da je jedini spas u srpskom jedinstvu i mudroj politici. Ima li bar ovde srpskog jedinstva? Nema! Jedan portal, veoma čitan u Srbiji, godinama je Srpsku zvao “Republika šumska“. Jedne beogradske dnevne novine na sva usta RS proglašavaju za “genocidnu tvorevinu“!  I većina medija u Srbiji ne bavi se na adekvatan način položajem i sudbinom Srba u Srbiji, na Kosovu i u rasejanju.

Ovih dana, uz izbore u Srbiji deo opozicije optužio je Srpsku za glavnog krivca što nisu napravili bolji izborni rezultat. “Bosančuge“, “međedi“, tako su ih krstili. Profesor Srđa Trifković u pismu “Srbima iz kruga dvojke“ poručuje: “Vi niste Beograd jer je Srpska prestonica vazda oličavala slobodarski duh, dok ste vi oličenje totalitarne mrzilačke svesti u najčistijem obliku, iste svesti koja motiviše vaše nalogodavce iz Vašingtona…“

Draško Aćimović, diplomata i iskusan politički znalac, u razgovoru za “Ekspres“ upozorava da  je u ovim okolnostima neophodan politički konsenzus, politička zrelost i državotvorna mudrost da se Srbija i Srpska očuvaju, bez teških reči i ratnih pretnji.

“Mnogi političari u Bosni i Hercegovini ne shvataju da je svijet u fazi velike promjene i da  su rat u Ukrajini, na Bliskom Istoku, potpuna energetska transformacija, tek početak promjena koje će se desiti ove godine u Evropi. Oni se još uvijek ponašaju kao one ’komšinice na prozoru’ koje po cijeli dan samo komentarišu ’šta je ko rekao’. Dovoljno je pogledati medije i svakodnevne naslove ’Zukan poručio Miletu’, ’Nešić rekao Rami’, ’Dragan zaprijetio Bakiru’, ovaj ministar rekao onom da je pijanac, onaj rekao ovom da je narkoman’ i tako iz dana u dan.“

Ima li nekih infrastrukturnih radova? Da li je otvorena neki put, pruga? Jeste vijadukt  kod Zenice, ali ruši se jer je napravljen na klizištu. Jeste i veliki most u Hercegovini, ali je pukao i nije za upotrebu. Jeste i tunel kod Goražda iskopan do pola, pa se stalo jer su našli vodu pa će sad ta voda da se koristiti za vodosnabdevanje.

Ali, ima i uspješnih projekata kao što je renoviranje trotoara ispred zgrade Predsjedništva gdje stoluju tri člana Predsjedništva BiH, a koji je svečano otvoren kao dokaz projekat koji je važan za budućnost svih građana. Nažalost, ovo nije ironija, već istina, i ako uzmemo sve  to kao polaznu tačku analize političko-ekonomskog stanja BiH, onda je lakše razumjeti zašto je Ivo Andrić govorio: ’Tamo gdje prestaje logika, počinje Bosna.’

Politički gledano BiH je u blokadama od njenog dejtonskog početka, ali sada je vjerovatno najozbiljnija kriza baš iz razloga sa početka ovog komentara o stvaranju nove konfiguracije svijeta. U najkraćem, Visoki predstavnik u BiH, Šmit, u izbornoj noći 2022. nametnuo je zakone koji su promijenili rezultate izbora. Tako nešto nije moguće uraditi vjerovatno nigdje na svijetu, ali u BiH je postalo stvarnost.

Nakon izbora u Federaciji BiH nametnuo je vlast, tzv. ’trojku’ (ne nije šala, tako se zove koalicija) i suspendovao Ustav na jedan dan da bi to napravio.

Nakon svega toga uveo je zakon kojim je doveo i predsjednika Republike Srpske Dodika pred sud jer ne poštuje njegove ’odluke’.

To je izazvalo reakcije u RS i nastavilo se sa procesom nepriznavanja ni Šmita ni Ustavnog suda BiH, ni njihovih odluka na teritoriji RS.

Sada se čeka odluka Skupštine RS o sopstvenoj izbornoj komisiji za RS kao i zabrani rada tužilaštva i savezne policije SIPA BiH na teritoriji RS.

To u praksi označava da bi Republika Srpska postala de fakto samostalna, ali ne i de jure.

Međunarodna zajednica ne reaguje na sve to nekim jačim potezima osim SAD, a EU podržava ’uspješne napore BiH na EU putu’ i želi otvoriti pregovore oko ulaska BiH u EU iako BiH nije uradila ništa i nalazi se u ranije navedenom stanju. Primjera radi, Srbija je za posljednjih pet godina usaglasila i donijela više od hiljadu zakona vezanih za EU, a BiH 23! U međuvremenu, dok traje proces de fakto razdvajanja, bratski su članovi vladajuće ’srpsko-hrvatsko-bošnjačke’ kako ih oni zovu ’reprezentacije’ podijelili ministarstva, firme, agencije i razdijelili milijarde evra, zajedničkih javnih nabavki za kupovine kancelarija, auta, namještaja i drugog. Nisu to morali raditi ’u tišini’ jer slobodno mogu galamiti, strani investitori neće se uplašiti zato što ih nema. Dok Srbija direktnih investicija ima 4,4 milijarde evra prošle godine, BiH nema direktnih, ali ima knjigovodstveno spekulativnih, a i njih manje od milijardu. Moramo zaista još jednom podvući da se citat Ive Andrića o logici i Bosni ni do danas nije promijenio i logički predvidjeti bilo šta da će biti rasplet ove krize, bilo bi nelogično“, poručuje Aćimović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Orban, Kecmanović...evo koga je sve ODLIKOVAO DODIK. Jedno ime potpuni ŠOK
dan republike srpske

Proslava RS

09.01.2024. 17:35

Orban, Kecmanović...evo koga je sve ODLIKOVAO DODIK. Jedno ime potpuni ŠOK

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik dodelio je, povodom Dana RS, odlikovanja pojedinicima i institucijama koji su, kako je naveo, imali veliku ulogu u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve