“DOGOVOR NIJE PRIORITET” Kurti: Beograd nas gleda “vojnim dvogledom”

“DOGOVOR NIJE PRIORITET” Kurti: Beograd nas gleda “vojnim dvogledom”

EPA-EFE/STRINGER


Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, “umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom”.

Kurti je u intervjuu Gardijanu rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom. Takse na srpsku robu, kaže, neće ukidati, osim u slučaju recipročnih mera Beograda – međunarodne diplomatske kampanje sa ciljem povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Kurti 1

“Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi se trebalo suočiti sa sopstvenom prošlošcu, umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom”, rekao je Kurti.

Britanski list navodi da će novi kosovski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom i podseća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze započeti u okviru dijaloga “odozdo prema gore” sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, posle čega će uslediti pregled 33 sporazuma u okviru Briselskog sporazuma i na kraju sastanak sa Žosepom Borelom, novim šefom diplomatije EU.

01 vucic taci 2

Ponovio je da se protivi zameni teritorije, što je ideja koju su ove godine izneli predsednici Vučić i Tači.

“Koju god novu granicu da formirate, s druge strane biće Srbi ili Albanaci koji se pretvaraju da je to moguće uraditi mirno”, rekao je Kurti.

Povezane vesti – “POKOPAĆEMO TU IDEJU” Kurti: Projekat razmene teritorija propao

Gardijan ističe da Srbija ukazuje na “mogućnost da Kurti potpiše neku vrstu konfederacije sa Albanijom”, što bi, dodaje list, obesmislilo postojanje srpske zajednice na severu Kosova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar