Vesti
10.11.2022. 23:05
Dragan Vesić

Kolumna

Dragan Vesić: "Da li je dr Nestorović hologram?"

1
Izvor: Beta / MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Doktor Branimir Nestorović, dečji pulmolog, umnogome je olakšao posao psihijatrima da bi odredili dijagnozu sumanutosti: dovoljno je da pitaju pacijente da li veruju u ono što dr Nestorović priča. Ako veruju, sumanuti su, ako ne veruju, nisu.

Dr Nestorović svakako nije glup čovek, ali ono što priča jeste sumanuto i ne priliči doktoru medicine nego nekakvom lajf kouču, guruu, teoretičaru zavere ili nekome ko se bavi ezoterijom, egzorcizmom, rečju, nečim okultnim.

Dovoljno je gledati ga na Jutjubu ili baciti pogled na naslove njegovih "izmišljenih“ intervjua – u današnje vreme, bez kodeksa i časti, ima i toga, ali ih ima previše da bi baš svi bili izmišljeni.

Da na svetu postoji sistem vrednosti i vladavina prava, novinar koji izmisli intervju bio bi sankcionisan jer je to krivično delo, ali na tu pravnu i etičku anomaliju niko ne obraća pažnju. Čak je i poželjna jer podiže tiraž.

Dovoljno je pogledati naslove intervjua ili snimaka sa Jutjuba dr Nestorovića pa će svakom prosečno inteligentnom recipijentu biti jasno da su i naslovi i tema sumanuti: "Tajna formula života“ ili "Zašto je Teslina kvantna medicina (?) zabranjena“, "Prestanak pušenja za samo jedan dan“ (gde je dr Nestorović predstavljen kao patolog?), "Počinje Treći svetski rat“... Da, ovo je dovoljno prosečno inteligentnom medijskom konzumentu da zaključi da je reč o manipulaciji i čoveku koji očajnički želi medijsku pažnju, a više nego dovoljno natprosečnom: problem je sa ispotprosečnima jer su takvi natprosečna većina, u smislu – ogromna.

Ništa tu ne bi bilo čudno u današnjoj epohi bez mozga, duše, duha, griže savesti i empatije da ovakve izjave ne daje lekar, dakle neko ko bi trebalo da govori o naučnim činjenicama i da se oslanja na zdrav razum.

Doktor Nestorović je u pravu kad govori o epohi bez duha, gaženju tradicionalnih vrednosti i svetinja, zdravom životu – mada je degutantnije gledati hodajuću grotesku, nabildovanog devedesetogodišnjeg kardiologa koji propagira zdrav život i večnu mladost nego Frankenštajnovo čudovište.

U pravu je i kada govori o bezdušnosti farmaceutske industrije, ali onda krene da priča o komunikaciji sa vanzemaljskim entitetima, kosmičkoj energiji, prestanku pušenja za jedan dan, brzom izlečenju prostate (tu možda ima istine, nemam pojma), Teslinoj kvantnoj medicini, jogi letačima, nevidljivim svetovima, razgovorima sa Bogom... I sve ode u "Honduras“.

Za sumanute je mesija, za razumne je sumanut, a prvih je, nažalost, mnogo više.

Iz te većine, što smrtnike vidi kao mesije, regrutuju se antivakseri, a to je fanatičan i necivilizovan svet: svi koji ne misle kao oni mrski su im neprijatelji koji nisu umrli od korone nego od obične kijavice.

Antivakseri su osuđivali vaksere i sprovodili kampanju da se vakcina ne primi, dok su vakseri govorili da svako ima pravo da odluči da li će je primiti ili ne. Nego vratimo se temi odnosno dr Nestoroviću, koji se od vaksera transformisao u antivaksera (da li je primio vakcinu protiv korone, ne znam) i postao njihova ikona, inspiracija i opskurni kult, nedokučiv za nas neposvećene i neupućene u tajne misterije ezoteričnih znanja.

Nestorović sve zna i u sve se razume pa se postavlja pitanje da li je uopšte stvaran ili je u pitanju hologram koji gostuje u postojećim i nepostojećim virtuelnim medijima – razume se u dečju pulmologiju (što je normalno jer ju je specijalizovao), ali i u psihijatriju, kardiologiju, urologiju, u onostrano, u neoliberalizam, religiju, alhemiju...

Do juče je, kao član Kriznog štaba za suzbijanje pandemije virusa korona, pozivao ljude da se vakcinišu, govorio da pušači lakše preleže koronu, a sad priča da je pušenje štetno po zdravlje (što je činjenica) da je korona zapadna izmišljotina i da, kao takva, ne postoji, a bio je desna i leva ruka dr Kona.

Nije paradoks što ljudi veruju u sve što dr Nestorović kaže jer takvi su paradoks, a pamćenje im doseže do dve milisekunde u prošlost.

Volšebno spaja kvantnu fiziku i medicinu, razume se, dakle, u religiju (pravoslavlje, rusofilstvo i svetosavlje), politiku (neoliberalizam, antiglobalizam...).

Zapravo nije pitanje u šta se ne razume, nego ima li nešto u šta se ne razume, jer se u sve razume.

Erudita i genije kakvog svet nije video, a takvima Srbi pridaju božanske atribute i ta blasfemija je ovde (ne samo ovde) normalna, mada je izopačena. Leonardo da Vinči, Njutn, Tesla, Kant, Dostojevski, Jung i drugi veliki umovi su za takve, naivne, površne i nišče, diletanti u odnosu na dr Nestorovića, lajf koučeve, bele i crne magove (mada je to isto).

On je narodni tribun, samozvani mesija, vrač, guru, life koach, seksolog... U medijima, naročito novim, savetuje, obmanjuje. Postao je klovn i cirkuzant – leči neizlečivo, komunicira s drugim dimenzijama, putuje kroz vreme... Rijaliti doktor za široke narodne mase.

Laže naivne i očajne, a oni veruju u svaku njegovu glupost. Doduše, katkad mu se omakne pa nešto pametno kaže.

Srbi imaju kratko pamćenje, vole opskurne likove koji leče neizlečivo, veruju da takvi kao dr Nestorović hodaju po vodi kao Hrist, i nema šanse da ih ubediš da je to sumanuto. Takvi kao Nestorović imaju rešenje za sve.

To jeste sumanuto, ali većina veruje da sumanuto nije sumanuto.

U takvom redu stvari, zdrav razum je nemoćan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Povratak lidera Kjuanona
kjuanon

SAD

28.06.2022. 13:25

Povratak lidera Kjuanona

Mračna figura koja stoji iza Kjuanon teorija zavera, koje su prošle godine podstakle nemire u Vašingtonu i upad u Kongres SAD, oglasila se na internetu prvi put posle više od godinu dana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve