Vesti
06.10.2021. 09:09
R. E.

Antivakserski narativ

Da je za vakcinu potrebna veza, odziv bi bio veći (ANKETA)

Vakcina, teorije zavere 5.10.2021.
Izvor: Shutterstock

Da li je čaša do pola puna ili prazna? Rešenje ove filozofske zagonetke bi verovatno dalo odgovor šta je to što mi nosimo u našem kolektivnom psihološkom kodu. Kakav nam se to virus maje po glavama. Šta je to što ovu našu gomilu, ograđenu ovim nesrećnim prostorom i istorijom, razlikuje od drugih gomila. Ili je možda pametnije preformulisati pitanje: da li je glava do pola puna ili prazna?

Ovih dana beležimo crne rekorde po broju inficiranih od virusa korona, dok nam za sve to vreme broj vakcinisanih čvrsto stoji na malo iznad polovine. Iako svi znamo da vakcinacija pomaže, iako vidimo da su zemlje koje su prešle 65 odsto vakcinisanih uglavnom izašle iz problema sa koronom, opet ne vredi, antivakserski narativ je ipak jači. Veruju pusti Srbi u to da vakcina genetski modifikuje, da će ostati neplodni, bez potomstva, da unutra ima čipova, da je vakcina prebrzo razvijena i da ne može biti kvalitetna itd., itd... U sve to veruje narod koji se, da parafraziramo doktora iz Niša, kad vidi crnu mačku ide deset koraka unazad i uveče ode u crkvu. Potpuno je čovek u pravu, s tim što treba dodati da je to narod koji je kupovao benzin u prahu, držao slike Alana Čumaka pored Slobe i ikone, valjda zarad Svetog trojstva.

Nema tu pomoći, nikakav problem nije prosečnom Srbinu da sluša danas da je 8500 ljudi zaraženo i da je više od 40 umrlo od korone. Neće valjda mene, u to se verovatno uzda. Neki je majstor doveo oca i majku kod lekara sa već teškim simptomima odmakle infekcije. Kad je čuo da treba da ostanu u bolnici, nije dozvolio, nego je rekao lekarima da će on da ih leči. Na pitanje kako – odgovorio je prasetinom. Jerbo, šta ima lekovitije od mlade i vruće prasetine? Možda samo ajdučka trava, alʼ to se ne primenjuje bez recepta baba Stanije koja to u skladu sa ustaljenim protokolima lečenja može primeniti tek kada precizno dijagnostičkom metodom – salivanjem strave, utvrdi da je pacijent teško oboleo i da će baciti kašiku.

Vakcina, teorije zavere 5.10.2021.
Izvor: Shutterstock

Salivanje strave je inače procedura u kojoj „visokostručno obučita“ osoba istopi olovo od ispaljenog puščanog zrna i nalije u čašu vode u prisustvu i na oči obolele osobe. Tada olovo u čaši poprimi oblik i zarobi demona koji je zaposeo dušu obolelog. Jer demon je kriv, a ne neki virus ili bakterija. To su sve smislili farmakomafijaši da nam uzmu pare.

Tako da pusti vakcinu, daš lepo sto evrića baba Staniji jer je ona pre ulaska u rijaliti i veze sa Kristijanom završila postdiplomske studije vlaške magije i medresu u Teheranu gde je specijalizirala kletvu kroz hodžin zapis. Za nju su daklem ovi doktori iz Kriznog štaba smešni, osim možda Nestorovića.

A i država je, brate mili, primenila pogrešnu PR strategiju. Džaba to što je među prvima u svetu nabavila vakcine i što ih ima pet različitih vrsta pa građani mogu da biraju. Džaba ta mogućnost izbora kada je polovina izabrala da ne bira. Da apstinira od razuma. Strategija je trebalo da bude drugačija. Da je kojim slučajem stvorena fama da vakcina ima malo, kao u okolnim zemljama, i da ih je jako teško dobiti, odnosno prostim jezikom rečeno da ti je potrebna debela veza da bi dobio vakcinu, rezultat bi bio mnogo bolji.

Šta mislite koliko bi se sve građana Srbije razletelo da traži kontakt na „mestu gde treba“ ne bi li bio vakcinisan. Čvrsto verujemo da bi tada bilo bar 80 odsto onih koji bi svoju moć i privilegovaniji položaj u odnosu na komšiju dokazali na taj način. Nažalost, odgovor na pitanje da li je glava do pola puna ili prazna sam se nametnuo.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji 7.190 novozaraženih
Beograd

Korona presek

05.10.2021. 15:25

U Srbiji 7.190 novozaraženih

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.190 novih slučajeva koronavirusa, među 23.903 testiranih uzoraka.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve