Svet
24.11.2017. 12:41
R.E.

DRUGI PREDSEDNIK ZIMBABVEA OD STICANJA NEZAVISNOSTI: Mnangagva zamenio Mugabea

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva položio je danas zakletvu pred desetinama hiljada ljudi koji su prisustvovali ceremoniji na stadionu u Harareu, i obećao da će se posvetiti radu za dobrobit građana. Mnangagva je na mestu šefa države nasledio Roberta Mugabea koji je, pod pritiskom vojnih vlasti i političara, podneo ostavku posle 37 godina vladavine.

POPUSTIO POD PRITISKOM: Mugabe podneo ostavku i posle 37 godina sišao sa vlasti

Mnangagva je bio dugogodišnji Mugabin saradnik, a pre dva dana se vratio iz Johanesburga gde je boravio nakon što je prošlog meseca smenjen sa mesta potpredsednika.

Kako su preneli državni mediji, Mnangagva se po povratku u Zimbabve dogovorio sa bivšim predsednikom da će on i njegova porodica biti sigurni u zemlji. Mugabeu je dodeljen imunitet, čime je zaštićen od sudskog postupka i osigurana bezbednost u njegovom domu, što je deo dogovora da odstupi s vlasti.

HAOS U ZIMBABVEU: Vojska na ulicama, Mugabe u kućnom pritvoru, generali i političari se optužuju da li je puč ili nije

Mnangagva, drugi po redu predsednik od sticanja nezavisnosti Zimbabvea, na novoj dužnosti biće do kraja predsedničkog mandata sledeće godine. Datum održavanja novih izbora još nije poznat.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve