Vesti
23.07.2020. 13:43
Tanjug

"Država plaća 60 odsto minimalca za jul i avgust"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložićemo za još mesec dana plaćenje poreza i doprinosa i pokrećemo novi projekat "Moja prva plata", najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona.

Vučić je kazao i da je sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva meseca.

Ističe da država ima dovoljno sredstava da "sipa", i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Daćemo za dva meseca, za jul i avgust, po 60 odsto od minimalca za sve njihove radnike. Tri meseca smo privredi isplatili pun minimalac, još dva meseca isplaćujemo po 60 odsto", rekao je sinoć Vučić za RTS.

Kaže da će država odložiti najmanje još jedan mesec plaćanje poreza i doprnosa, iako će to, ističe, državu koštati 300 miliona evra.

Povezane vesti - VUČIĆ: Svi hoće nezavisno Kosovo, manevarski prostor manji

Vučić je najavio da uskoro kreće projekat "Moja prva plata", koji podrazumeva da će država devet meseci plaćati preduzetniku, privatniku ili preduzeću 20. 000 dinara za zapošljavanje jednog srednjoškolca, a fakultetski obrazovanog 24.000 dinara. Vučić ističe da je cilj države da ne pređe nivo javnog duga 60 ili 61 odsto od BDP-a i dodao da su ove mere donete tako da ne ugroze naš javni dug.

Naveo je da Srbija "drži" stopu javnog duga na 57,2 odsto BDP-a, dok je ukazuje javni dug Francuske 113 odsto BDP-a, Španije 116 odsto, Grčke 210 odsto, a Italije 156 odsto. Podsetio je da je država od početka krize sa virusom korona razmišljala o ekonomiji i da je na vreme donela mere pomoći privredi i ukazao da je samo preko garantnih šema država isplatila milijardu i 360 miliona evra za 12. 000 preduzeća.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Dali smo tri minimalca, to je 94,1 milijarda dinara, odnosno 870 miliona evra. Dali smo i građanima po 100 evra što je 72 milijarde dinara, odnosno oko 660 miliona evra", ukazao je Vučić.

Istakao je da se to pokazalo kao dobra mera, jer je podigla domaći PDV i akzice. "PDV vam je kao krvotok i srce, a akcize su vam ostali organi koji napajaju to", rekao je Vučić.

Preko Fonda za razvoj je, kaže on, odobren je 1. 171 kredit u vrednosti od oko 65 miliona evra.

"Građani da računaju na stabilnost,neizmenjene plate i penzij"

Vučić je poručio  da građani Srbije mogu da računaju na stabilnost i sigurnost, a penzioneri i zaposleni u javnom sektoru mogu da računaju na neizmenjene plate i penzije.

"Sasvim je izvesno da ćemo penzije povećavati, a nadam se da ćemo imati prostora i za povećanje plata, koje će biti manje od očekivanog, ali će biti", rekao je sinoć Vučić za RTS.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve