Vesti
11.09.2021. 16:25
R.E.

"Srpsko-ruski projekat"

Ðukanović o Vučiću, SPC, Rusiji, Vladi CG...

Milo Đukanović, 11. 9. 2021.
Izvor: AP POOL / VIRGINIA MAYO / POOL

Predsednik Milo Ðukanović, koji je označen kao organizator demonstracija na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, tvrdi da su u Crnoj Gori tim činom "ozbiljno" napadnuti, kako kaže, građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva i za to ponovo optužuje Srbiju i Aleksndra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju, a razlog je po njemu jednostavan - bez Crne Gore u "srpskom svetu" projekt "velike Srbije" zauvek je mrtav.

"Postaraćemo se da tako u bude", kaže Ðukanović u intervjuu za zagrebački Jutarnji list uoči najavljene posete Hrvatskoj, prvoj zemlji koju posećuje posle prošlonedeljnih nasinlnh demonstracija u prestonom crnogorskom gradu, kojima je lično prisustvovao kako bi im dao podršku u sprečavanju da se jedan isključivo verski događaj SPC dogodi u Cetinjskom manastiru, vekovnom sedištu Mitropolije crnogorsko primorske.

Ðukanović to vidi kao očekivano problematizovanje crnogorskog nacionalnog identiteta i kaže da, ako "nema Crnogoraca, nema ni potrebe za nezavisnom Crnom Gorom"

"A, kao što znate, po toj bezumnoj teoriji muslimani su izmišljeni narod. A Albanci će se valjda već nekako snaći u preraspodelama među uvećanim, etnički i verski homogenim državama", naveo je Ðukanović.

Na pitanje da li se čuo ovih dana sa Vučićem i kakvo je njegovo mišljenje o ponašnju predsednika Srbije, s obzirom na to da se govori da imaju dobre odnose, Ðukanović kaže: "Ne, zašto bih se čuo s njim. Imali smo u jednom periodu konstruktivne odnose, i to je bilo u interesu i Srbije i Crne Gore".

"Naravno, ne uzimam za ozbiljno njegove neiskrene poruke da priznaje nezavisnost Crne Gore i da želi bratske i prijateljske odnose, dok njegovi ministri otvoreno govore zašto je ''srpski svet'' tj. ''velika Srbija'' nužnost srpskog naroda u regiji čiji je samozvani zaštitnik država Srbija".

O ozbiljnosti Vučićevih izjava, kaže Ðukanović, najbolje svedoči tvrdnja da je Crna Gora pokoravala Srbiju poslednjih 30 godina i kako u tome neće uspeti.

"To je isto kao da je Hitler 1939. izjavio da neće dopustiti da Čehoslovačka pokori Nemačku. A tek tvrdnja da skriveno želimo da obnovimo CPC", naveo je šef crnogorske države, koji se lično angažovao za uspostavljanje nekanonske CPC na tlu Crne Gore i protierivanje i oduzimanje imovine Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Upitan šta se dalje može očekivati i dokle je, prema njegovom mišljenju, spreman da ide Vučić, odnosno da li je spreman na destabilizaciju celog regiona, Ðukanović tvrdi da "jeste", ako mu to, kako kaže, dozvole Evropa i Amerika i "ako i dalje brojni lobisti, koje plaća, budu uticali koliko i dosad na politiku najvažnijih zapadnih centara".

Za vladu svoje zemlje je rekao da je "nesretna" i da je "zapravo obična igračka u rukama beogradskih državnih, crkvenih i paradržavnih struktura, kao što su opet oni to isto u rukama Moskve".

Vladu Zdravka Krivokapiića je optužio da je, kako tvrdi, bila spremna da prolije krv taj dan na Cetinju "samo da bi za to optužili crnogorske patriote, i u krajnjem mene, za njihova nepočinstva".

"Cetinjska događanja proteklih dana pokazala su svu slabost, diletantizam i osionost aktualne vlasti. Siguran sam da je to početak njihovog strmoglavog pada", kaže Ðukanović, koji za premijera kaže da "ništa drugo i ne radi nego služi, saslužuje, kadi i prekađuje s popovima kad mu oni to dopuste".

Upitan zašto se insistiralo na ustoličenju mitropolita na Cetinju Ðukanović tvrdi da je to bila "ofanziva" kojom je komandovala vlada, a da je SPC, koju naziva "crkvom Srbije" bila servis i "instrument realizacije projekta ''velike Srbije''", što je, tvrdi, "službena državna politika Beograda.

"A Srbija je političko-sigurnosna i informativna baza za realizaciju ruskih geopolitičkih interesa na Balkanu. Dobro je da im pamet nije vrlina, pa nisu izdržali da se ne pohvale svojom ulogom u toj dozlaboga glupoj operaciji na Cetinju", naveo je Ðukanović.

Tvrdi i da su se Vučić i Zaharova, portparolka ruskog MVP utrkivali u samoreklamiranju iz uvek, kako kaže, istog razloga, "da Crnu Goru po bilo koju cenu, uključujući i rat, stave pod svoju kontrolu". "Srbija zato što misli da je vreme za novi pokušaj prekrajanja granica na Balkanu, a Rusija da bi poslala poruku NATO-u, EU i državama u regionu".

U tome neće uspeti, kaže Ðukanović i dodaje: "Naprotiv, presudili su kleronacionalističkoj srpskoj mitropoliji na Cetinju. Duhoviti Cetinjani su odmah za Joanikija rekli da je on, iako kao izdajnik drugi u našoj istoriji sa tim imenom, prvi ''dostavljenii mitropolit. A vlada je tu samo bila u ulozi uslužne kompanije ''Glovo''. Nije samo dostavljeni, nego i krvavi mitropolit. U toj nečasnoj raboti je i Porfirije, prvi čovek Crkve Srbije, obeležen tim žigom, što nikad neće moći da spere, dok se ne izini Crnoj Gori i Crnogorcima", naveo je Ðukanović.

On je priznao da sve što se događalo u vezi sa ustoličenjem mitropoita Joanikija na Cetinju nije crkveno nego državno političko pitanje.

"Zato Crkva Srbije nije subjekt nego instrument. A vlada Crne Gore nije državni organ nego administracija jedne kvaziverske zajednice. Zato je ovo srpsko-ruski projekt. Mi upravo proživljavamo najagresivniji napad velikosrpskog nacionalizma na crnogorsku državu i crnogorski identitet u našoj novijoj istoriji", požalio se Ðukanović hrvatskom dnevnom listu, uz tvrdnju da "ovako nije bilo ni u vreme (Slobodana) Miloševića".

"Takvom politikom Srbija je produbila neprijateljstvo s Hrvatima, Bošnjacima, Albancima. Na red su došli Crnogorci", zaključio je šef crnogorske države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ustoličenje Joanikija: Crna Gora u rukama nečastivog
Crna Gora 1.9.2021.

Pravo lice naroda

02.09.2021. 06:05

Ustoličenje Joanikija: Crna Gora u rukama nečastivog

Crnoj Gori i Crnogorcima u ovim rabotama ne treba pomagati. Šta god da urade, biće to pravo lice naroda koje je konvertitski, u poslednjih 70 godina, više puta promenilo veru, nacionalna i državna uverenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve