ĐUKANOVIĆ: Sa Vučićem se mnogo češće čujem, nego sa Tačijem

ĐUKANOVIĆ: Sa Vučićem se mnogo češće čujem, nego sa Tačijem

FOTO: TANJUG


Šansa Zapadnog Balkana je u EU integracijama i bez toga nema ekonomskog i demokratskog razvoja, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović za BN TV.

On je dodao da je interes regiona da Evropa bude naša zajednička kuća, koja će biti konkuretna sa drugim velikim silama. Na pitanje da li se više čuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, odgovorio “Sa Vučićem i to mnogo češće”.

“Mi svedočimo globalnoj političkoj i bezbednosnoj prekompoziciji i treba da budemo zainteresovani da Evropa sačuva konkurentnost”, kazao je Đukanović.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana, Đukanović kaže da se dosta trošilo neracionalno vreme i da smo došli u situaciju da su interes za ovaj prostor pokazali i drugi globalni igrači, koji imaju svoje legitimne interese.

 

“Zapadni Balkan mora biti civilizacijski, kulturološki, ekonomski deo Evrope. EU mora biti lokomotiva koja će to da povuče”, kazao je Đukanović, navodeći da se na tom putu posustalo i da je došlo do obnove, kako je rekao, loših politika kojima smo svedočili devedesetih godina.

“Pad entuzijatizma za proširenje EU dovelo je do pooštrenih kriterijuma i uslova za ulazak u EU”, kazao je crnogorski predsednik.

On naglašava da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu u evropskim i evroatlanskim integracijama, što je Crna Gora prepoznala ranije i na tom putu u odnosu na druge je u odmakloj fazi.

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da oni nisu zahladili, ali da nisu kao što su bili ranije.

Povezane vestiSkandalozni grafiti u Crnoj Gori

“Nisu zahladili naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija”, kazao je Đukanović.

Priznaje da je došlo do promene u tim odnosima.

“Nije bilo tako davno kada su i sa jedne i sa druge adrese stizale poruke o odličnim međudržavnim odnosima, da bi danas, bez velike udubljenosti nego analizirajući samo ono što su političke javne poruke i ono što je uređivačka politika većine medija mogli da zaključimo da ti odnosi više nisu tako dobri kao što su bili u prethodnom periodu”.

Razlog vidi u tome što je, po njemu, otvoren prostor za obnovu, kako kaže, jako pogrešnih, nakaradnih teza koje su dovele do ugrožavanja vitalnih vrednosti svih naroda koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedetih.

Upitan na koje teze misli, kaže da postoje ambicije određenih država u regionu da uređuju prava svojih sunarodnika u drugim državama.

“To je bio razlog za rat devedesetih… i to je rodilo pogubne ideje koje su dovele do rata…”, podsetio je crnogorski predsednik.

Povezane vesti – Liturgija kod Ulcinja bez Amfilohija

Što se tiče priznanja Kosova, Đukanović kaže da je tu odluku donela suverena država Crna Gora na bazi vlastite procene onog što su regionalni interesi.

“Naša procena je da je najvažniji regionalni interes stabilnost. Saglasni tome mi smo zaključili da nećemo doprineti stabilnosti ako žmurimo pred realnošću. Tu odluku smo doneli ne želeći da radimo na štetu Beograda ili u korist Prištine”, kazao je Đukanović i naveo da je o tome upoznao i tadašnje zvaničnike u Beogradu.

Da li se više čuje sa Vučićem ili Tačijem, Đukanović je odgovorio sa Vučićem i to mnogo češće. Kako kaže, ti razgovori su prijateljski.

“To su razgvori dva državno odgovorna čoveka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima, ali je ono prihvatljivo zato što je podrazumevajuće da i jedan i drugi, i svaki sledeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa svešću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost”, zaključio je Đukanović za BN TV.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar