Vesti
05.10.2019. 14:38
Kossev

ĐURIĆ: Srbiji niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U poslednjih nekoliko nedelja, američka administracija imenovala je dva zvaničnika koji će se baviti procesom pregovora Beograda i Prištine koji je u potpunoj blokadi još od novembra prošle godine. I imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i jučerašnje imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine izazvalo je veliku pažnju javnosti. Iz Beograda su za sada očekivanja od ovih pojačanih aktivnosti SAD skromna. Kako upozorava direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, bez obzira na ta imenovanja, stav SAD o nezavisnosti Kosova se neće promeniti, prenosi Kossev.

Direktor vladine Kancelarije za KiM, Marko Đurić, komentarisao je juče u emisiji na O2 imenovanje ambasadora SAD u Nemačkoj za izaslanika predsednika SAD, za dijalog između Beograda i Prištine.

"Ne znam da li to jeste ili nije iznenađenje, čak i za delove američke administracije i ne znam da li jeste ili nije iznenađenje svakako za Nemačku i Francusku i mnoge druge evropske administracije, ali ono što je za nas važno je da se razgovori vode pod okriljem Evropske unije još od kad su ih geniji veliki Đilas i Jeremić izmestili iz UN gde smo imali podršku Rusije i Kine."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Đurić dodaje da "i mnogi drugi imaju entuzijazam da se priključe tim razgovorima", a i da se Srbija zalaže za izbalansiran pristup rešenju. Bez obzira na te pojačane diplomatske aktivnosti oko dijaloga, Đurić ipak upozorava da rešenje nije blizu.

"Srbiji trenutno niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese. Samim tim smo daleko od rešenja, ali veoma blizu želje i energije i volje da nastavimo da se borimo jer znamo šta je naše," rekao je Đurić juče u emisiji Fokus na O2.

Povezane vesti - "STVAR NIJE GOTOVA, PRIŠTINA MORA…" Dačić: Sednica SB UN o Kosovu 31. oktobra

Na pitanje novinara da li iznenađenje Nemačke nakon imenovanja Grenela znači da ipak nema dogovora SAD i Bundestaga da i Nemačka popusti po pitanju KiM, Đurić je ponovio da u ovom trenutku ne zna da li je Nemačka iznenađena.

"Sasvim sigurno njihov stav po pitanju Kosova i Metohije, u smislu priznanja, neće da se promeni. Oni mogu da imaju nijanse. Može da ovaj u Stejt Departmentu bude malo manje sklon kompromisu sa Srbijom a da onaj u drugom delu administracije bude malo više sklon kompromisu. Može ovaj u Bundestagu da bude malo tvrđi, ovaj malo mekši, ali i jedan i drugi i treći i četvrti priznaju nezavisnost KiM."

Ipak Srbija će razgovarati sa njima o svojim interesima, što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo, tvrdi Đurić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve