ĐURIĆ: Videćemo da li će Grenel ostati izaslanik za Beograd i Prištinu

ĐURIĆ: Videćemo da li će Grenel ostati izaslanik za Beograd i Prištinu


Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić ocenio je da je postavljanje Ričarda Grenela na čelo 17 obaveštajnih službi SAD važna vest, ali da će se tek videti kako će se to odraziti na američku ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da li će Grenel ostati specijalni izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine ili će to biti neko drugi.

Ðurić je kazao da razgovori koje je srpski tim vodio sa Grenelom nisu bili laki, ali da je on u tom posredovanju imao pragmatičan stav koji je doveo do rezultata – potpisivanje pisma o namerama za otvaranje železničkog saobraćaja i izgradnje auto-puta koji će povezati Beograd i Prištinu, kao i obnavljanje avio-linije.

“Čestitam Grenelu na novoj poziciji. Reč je o poziciji koja znači da je on sada koordinator 17 obaveštajnih službi i da upravlja budžetom od 56 milijardi dolara, kao i da je osoba zadužena za dnevni brifing predsednika SAD. Nadam se da je ono što je Grenel postigao u razgovorima Beograda i Prištine doprinelo njegovoj sadašnjoj funkciji”, rekao je Ðurić za TV Hepi.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Prema njegovim rečima, Grenel je iskreni američki patriota koji se bori za interese svoje zemlje, ali je na funkciji pregovarača gledao da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju, što, ističe Ðurić, nije bilo u suprotnosti sa srpskim interesima.

Povezane vesti – IZASLANIK, SEKRETAR, EX AMBASADOR: A trojke su, Đuro, šta?

“Nama je bilo u interesu da se izgradi auto-put i da se bolje povežu srpske opštine na KiM sa centralnom Srbijom, da se obnovi železnička linija, nama je u interesu da se ukinu takse, na čemu Grenel, takođe, insistira”, podvukao je Ðurić.

Kaže da je predsednik Aleksandar Vučić nekoliko meseci ranije, kada, navodi, mnogi u svetu nisu videli političku težinu Ričarda Grenela, uvideo da je reč o jednom od najbližih ljudi od povrenja Donalda Trampa.

Zbog toga je, dodaje Ðurić, Vučić celom srpskom timu za pregovore dao smernicu da sa Grenelom napravi dobru i kvalitetnu realaciju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar