Vesti
08.01.2022. 16:32
Tanjug

Širom Srbije

Ekološki aktivisti nastavili blokade saobraćajnica (FOTO)

BLOKADE
Izvor: FOTO TANJUG / NENAD MIHAJLOVIC

U nekoliko gradova Srbije aktivisti ekoloških udruženja održali su protestne blokade saobraćajnica koje su trajale oko sat vremena i na kojima su ponovljeni zahtevi da se ne dozvoli eksploatacija litijuma i projekat "Jadar''.

U Beogradu je od 13.00 časova bio blokiran auto-put ispred Sava centra, a saobraćaj je nešto posle 14.00 sati normaliozovan.

Policija je skretala automobile koji su išli iz pravca grada kako ne bi prolazili pored Sava centra, a ambulantna vozila su propuštena.

U Novom Sadu su demonstranti blokirali obe trake puta Novi Sad - Beograd kod Roda Megamarketa, noseći transparente "Ne damo Jadar" i "Rio Tinto - Marš iz Srbije".

Protest je završen bez većih incidenata oko 14.15 sati, a tokom blokade propuštana su vozila sa malom decom.

U Užicu su demonstranti blokirali Ložionički most, na putu Užice-Zlatibor. U Užicu je došlo i do incidenta, kada su demonstranti propustili dva autobusa, da bi za njima krenuo jedan automobil. Demonstranti su pokušali da ga zaustave, ali je automobil uspeo da se probije kroz okupljenu grupu, a povređenih nije bilo.

Do blokade je došlo i na putu Šabac-Zvornik kod Loznice preko puta graničnog prelaza Šepak.

U Šapcu je grupa demonstranata blokirala most prema Beogradu i Loznici.

Aktivisti ekoloških udruženja su blokirali i Ibarsku magistralu u Preljini kod Čačka. U početku su automobili preusmeravani sporednih putevima, ali su se ubrzo formirale kilometarske kolone iz oba pravca.

Iz organizacije Kreni-Promeni saopštili su da od Vlade i Skupštine Srbije traže da pre raspuštanja i održavanja novih izbora donesu akte kojima bi se zabranilo iskopavanje litijuma i Rio Tintu, ali i bilo kojoj drugoj kompaniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rio Tinto i projekat "Jadar": O čemu se, zapravo, radi
baterija

Osnovni model

03.08.2021. 17:00

Rio Tinto i projekat "Jadar": O čemu se, zapravo, radi

Kompanija „Rio Tinto“ opredelila je 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat „Jadar“ u Loznici.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
17.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve