Vesti
15.01.2022. 17:29
Tanjug

Rio Tinto marš iz Srbije!

Ekološki aktivisti okončali blokadu više saobraćajnica

ekološki ustanak, 15. 1. 2022.
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Na nekoliko lokacija u Srbiji aktivisti ekoloških udruženja organizovali su i ove subote protestne blokade saobraćajnica na kojima su ponovljeni zahtevi da se objavi sve što je potpisano sa kompanijom Rio tinto kao i da se ukine vladina Uredba o prostornom planu za projekat "Jadar" u vezi sa eksloatacijom litijuma.

Kako javljaju izveštači Tanjuga, oko sat vremena bio je blokiran auto-put u Beogradu i Ibarska magistrala u Preljini kod Čačka, a od 13.00 do 15. 00 časova put Šabac-Zvornik kod Loznice preko puta graničnog prelaza Trbušnica-Šepak.

Blokada je protekla mirno, ali je rad graničnog prelaza ka Bosni i Hercegovni, odnosno Republici Srpskoj, bio obustavljen.

Od 13.00 sati bio je blokiran auto put u oba pravca kod mosta Gazela ispred Sava centra, a protest je završen oko 14.20 kada je saobraćaj normalizovan.

Kako javlja izveštač Tanjuga, protest je prošao bez incidenata osim kraće verbalne rasprave između jednog vozača i demonstranata.

Demonstranti su nosili transparente "Ne damo Srbiju" i "Rio Tinto marš iz Srbije". Učesnici protesta su propustili auto u kojem se nalazila beba i vozila hitne pomoći.

Jedan od organizatora, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da je osnovni zahtev da se Rio tinto protera iz Srbije i da neće stati sa blokadama dok se to ne dogodi.

U Užicu su demonstranti blokirali Ložionički most, na putu Užice-Zlatibor, a protest je završen oko 14.00 sati. Zbog smene turista na zlatiborskom putu formirale su se velike kolone vozila.

Aktivisti ekoloških udruženja i danas su blokirali Ibarsku magistralu u Preljini kod Čačka.

U početku su automobili preusmeravani sporednih putevima, ali su se ubrzo formirale kilometarske kolone iz oba pravca. Okupljeni su se razišli nekoliko minuta pre 14 časova.

U nekoliko minuta, došlo je do dve čarke sa vozačima koji su bili blokirani. Jedan od njih, vozač vozila kikindskih registarskih oznaka, izašao je iz vozila kako bi zamolio okupljene da ga propuste jer su sa njim bila i mala deca. U tom trenutku došlo do guranja sa jednim od okupljenih na blokadi, ali nakon toga, prisutni su propustili vozača.nti u Preljini i Šapcu.

Blokada mosta u Šapcu trajala je oko sat i po vremena, a kako javlja RTS, došlo je do incidenta kada je jedan vozač pokušao da probije blokadu.

Okuljeni su ga zaustavili, a tom prilikom povređen je jedan od učesnika protesta kojeg je, zbog bola u nozi, prevezla ekipa Hitne pomoći.

Protest je bez incidenata održan i u Požegi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić objasnio zašto je povukao Zakon o eksproprijaciji
Aleksandar Vučić, 8. 12. 2021.

Kaže da je po Ustavu

08.12.2021. 18:48

Vučić objasnio zašto je povukao Zakon o eksproprijaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je na osnovu člana 113, stav 1 Ustava Srbije, i član 19 stav 1 o predsedniku Srbije, doneo odluku i potpisao vraćanje skupštini izglasan Zakon o eksproprijaciji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve