Vesti
08.12.2021. 18:48
Tanjug

Kaže da je po Ustavu

Vučić objasnio zašto je povukao Zakon o eksproprijaciji

Aleksandar Vučić, 8. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je na osnovu člana 113, stav 1 Ustava Srbije, i član 19 stav 1 o predsedniku Srbije, doneo odluku i potpisao vraćanje skupštini izglasan Zakon o eksproprijaciji.

Vučić je, na konferenciji za medije, poručio da vraća zakon na ponovno odlučivanje Skupštini, i da je odluka odmah dostavljena parlamentu.

Dodao je da je on jedan od retkih predsednika koji je vraćao zakone Skupštini, poput zakona o vodama, i upozoravao pre ulaska u Skupštinu, kao što je bio zakon o policiji.

Zakon o vodama, podsetio je, povučen je iz procedure.

"Dogodilo se u želji, kako sam razumeo ljude iz Vlade, da donesu najbolji mogući način za rešavanje problema eksproprijacije, da je donet zakon, u kojem ima jedna stvar koja je problematična za mene, a to su rokovi koji se daju sopstveniku nepokretnosti, bilo zemljišta ili kuće, bilo koje nepokretnosti, da mora da prihvate odluke Uprave prihoda, a rokovi za žalbu su pet plus tri dana, što je užasno kratko", objasnio je on.

Vučić je kazao da Zakon nije protivustavan, ali je dodao da zakon nije prošao kroz javnu raspravu, uz obrazloženje da je bio na javnom uvidu.

Zakon, dodaje, nije donet po hitnom postupku.

"Nije bilo javne rasprave uz čudno objašnjenje - kovid je. Ma nemojte. Svi izmišljaju brojeve ljudi na svojim skupovima od vladajuće partije i opozicinih. Svi bi pozvali i pet miliona ljudi, a tada nije problem kovid, ali za javnu raspravu je problem", objasnio je on.

Rekao je da se konsultovao sa svim pravnim stručnjacima do čijeg mišljenja mu je stalo.

Rekao je da je u Zakonu našao još stvari koje nisu dobre.

"U njemu vidim stalnu maniju ministara da se mešaju u sve i sebi preuzimaju određene nadležnosti gde ne mora da ih bude. Nije namera bila - šta sa Rio Tintom, već samo da budu još važniji i brže i lakše da reše problem", dodao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Stojim iza Zakona o eksproprijaciji"
Ana Brnabić

Ana Brnabić

04.12.2021. 10:55

"Stojim iza Zakona o eksproprijaciji"

Stojim iza predloga Zakona o eksproprijaciji, mislim da je važan, moja vlada je usvojila taj zakon i branila ga u Narodnoj skupštini, savetovala bih predsedniku Srbije da ga potpiše, izjavila je premijerka Ana Brnabić
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve