Vesti
14.06.2019. 08:00
Tamara Marković Subota

EKSKLUZIVNO: Ubistvo Olivera Ivanovića plaćeno 90.000 evra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ismet Osmani (56) zvani Curi, jedan od najmoćnijih šefova organizovanog kriminala na Balkanu, i njegov partner Nezedin Zeka zvani Ljulji dali su 90.000 evra Demokratskoj partiji Kosova (DPK) uoči ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Srpske bezbednosne službe sumnjaju da je upravo ovaj novac iskorišćen za plaćanje troškova ubistva Ivanovića, ali su ubeđene i da je Osmanijevo hapšenje prošlog meseca na Kosovu izvedeno jer je tamošnja policija posumnjala u saradnju ovog mafijaškog bosa sa srpskim službama. I to upravo na temu ubistva Ivanovića.

Istraga ubistva Olivera Ivanovića i dalje se vodi na dva suprotstavljena fronta. S jedne strane, vlasti u Prištini su zbog ovog zločina još u novembru prošle godine uhapsile trojicu srpskih državljana iz Kosovske Mitrovice, dok je za četvrtim osumnjičenim Milanom Radoičićem, predsednikom Srpske liste, koji je tada izbegao hapšenje bekstvom u Beograd, raspisana poternica.

Istraga prištinskih vlasti kasnije je proširena i na Radoičićevog kuma, kontroverznog biznismena iz Kosovske Mitrovice Zvonka Veselinovića. Obojica su u Srbiji, na slobodi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpske bezbednosne službe, s druge strane, takođe vode istragu ubistva Olivera Ivanovića, a sukob naše i albanske službe u ovom slučaju nedavno je doveo do pravog špijunskog rata u kome je centralno pitanje bilo: "Da li je progovorio Curi i koliko?"

Naime, kako "Ekspres" saznaje, sve je, kao i uvek, počelo praćenjem tokova novca, a zatim se došlo do tačke u kojoj su se našli osumnjičeni finansijer, njegov sukob sa poslovnim partnerom i neizostavna stavka svakog špijunskog zapleta - fatalna ljubavnica, ovog puta iz Srbije, Jagodinka.

Pročitajte još - Koliko je progovorio Ismet Osmani?

Prva sumnjiva informacija koja je zapala u oči inspektorima srpske službe u istrazi ubistva Ivanovića bila je uplata od 90.00 evra koja je otišla na račun Demokratske partije Kosova, na čijem čelu je svemoćni Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Trag tog novca srpske inspektore doveo je do Ismeta Osmanija zvanog Curi, jednog od bosova balkanskog organizovanog kriminala, ali i njegovog partnera Nezedina Zeku zvanog Ljulji, koji su uplatili novac.

"Njih dvojica su partneri u poslovima sa kladionicama i kockom. Imaju više od 300 kladionica na KiM, ali i u Austriji, Češkoj i Slovačkoj. Osmani se osim legalnog posla sa kladionicama bavi i ozbiljnim kriminalom: švercom narkotika, oružja i organizovanjem prostitucije. Osmani je u vreme OVK bio finansijer Hašima Tačija, ali je danas, odnosno poslednjih nekoliko godina blizak Kadriju Veseljiju. Obojica, i Osmani i njegov partner Zeka, godinama Veseljiju plaćaju reket za vođenje svojih poslova na KiM. I uplata od 90.000 evra uoči ubistva Ivanovića je bila deo tog reketa, ali je taj novac iskorišćen za plaćanje troškova organizacije ubistva Ivanovića", kaže za „Ekspres" izvor upućen u istragu koju vode srpske bezbednosne službe.

On navodi da je novac uplaćen preko računa jedne od firmi koja se nalazi pod kontrolom nekadašnje agencije ŠIK, odnosno tamošnje tajne policije, kojom je rukovodio upravo Kadri Veselji i koja je navodno rasformirana, ali praktično i dalje postoji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Informacije srpskih bezbednosnih službi ukazuju na to da je za ubistvo Olivera Ivanovića angažovan plaćenik iz inostranstva, koji je na Kosovo došao preko Crne Gore. Ubistvo Ivanovića izveo je uz potpunu logističku podršku pripadnika ŠIK-a. Za tu akciju plaćeno je 90.000 evra, koji su prethodno, na račun DPK, uplatili Osmani i Zeka", kaže naš izvor.

Tako su Osmani i Zeka postali centralna tačka istrage srpskih službi bezbednosti. Ono što je najviše interesovalo srpske inspektore bilo je da li su njih dvojica znali za šta daju novac, jer bi svaki dalji trag mogao da dovede do identifikacije plaćenog ubice, a trag je, interesantno za obojicu, i Osmanija i Zeku vodio preko Srbije.

Naime, kako se ispostavilo, Zeka je neposredno pre ubistva Olivera Ivanovića boravio u Novom Pazaru, gde odranije ima nekretnine, ali pod novim lažnim imenom Ljiljim. Posle ubistva Ivanovića, boravak Zeke na srpskoj teritoriji nije registrovan.

Međutim, sa Osmanijem je priča imala potpuno drugačiji, neočekivani tok.

Više proćitajte u štampanom izdanju nedeljnog Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve