Vesti
26.10.2022. 09:31
Beta

Banjaluka

Emir Kusturica na protestu podrške Dodiku: "Ovo je državni udar"

1
Izvor: Beta / AP / Armin Durgut

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u tehničkom mandatu i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će biti predsednik sve dok tako želi narod Republike Srpske.

On je rekao da on sluša "zov naroda", dodavši da su on i SNSD pobednici i da će ponovo da pobede, jer on "radi za narod".

"Dok narod kaže, ja ću biti ovde i nikada neću pokušati da tu budem mimo narodne volje", kazao je Dodik, obraćajući se okupljenima na mitingu vladajućih stranaka na Trgu Krajine u Banjaluci.

On je poručio da će RS otići iz BiH, ako se BiH ne vrati u ustavne okvire, navodeći da mnogi u BiH i u medjunarodnoj zajednici žele da Republika Srpska nestane.

Dalje je istakao da on sada "neće nigde", već će u palatu predsednika, gde će, kako je kazao, nastaviti da radi na stabilnosti i miru u RS.

Predsednica Republike Srpske u tehničkom mandatu i potpredsednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je narod izabrao i "Milorada Dodika i Željku Cvijanović".

"Ovde nas je 50.000, a pred nelegalnom Centralnom izbornom komisijom (CIK) u Sarajevu će nas biti 100.000", rekla je Cvijanovićeva.

1
Izvor: Beta / AP / Armin Durgut

Nazvala je opoziciju "izdajničkom", dodavši da je nelegitimni CIK odlučio ponovo broji glasove kako bi pobednike "gurnuli u stranu", jer je tako odlučeno u stranim ambasadama.

"Ovo je jedan od prelomnih momenata, jer mi pokazujemo da ćemo mi živeti kako mi hoćemo i da nećemo da živimo u državi koja nas guši i koja nam krade izbornu volju", rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da će RS napraviti svoje zakonodavstvo, prema kojem će provoditi izbore u budućnosti.

"Ovo je volja naroda, ono sa opozicijom i njihovim protestima je projekat", rekla je Cvijanovićeva i ocenila CIK i opoziciju "manipulatorima".

Na mitingu je govorio i reditelj Emir Kusturica, koji je naveo da su se okupili na trgu u Banjaluci da "potvrde istinu, koju su čuli 10. oktobra, kada je Dodik vodio za 30.000 glasova".

"Ovo je državni udar, Dodik se bori za prave vrednosti. Ovde smo da ne dozvolimo da sa čela našeg naroda izgubimo čoveka koji je izgradio autoputeve, škole vrtiće, od koga smo dobili ’gotivu’", rekao je Kusturica.

Posle njega su govorili predsednici stranaka vladajuće kolicije Dragan Čavić (NDP), Darko Banjac (NPS), Nenad Stevandić (US) i Petar Djokić (SP), a svi redom su proglasili Dodika za novog predsednika RS.

U toku mitinga policija je sa Trga Krajine odvela Davora Dragičevića, koji je uzvikivao "Pravda za Davida. Ubico!".

Mada je svaki od govornika naveo da se okupilo 50.000 ljudi, dok nezavisni posmatrači procenjuju da je na mitingu bilo približno isto ljudi, kao i na prethodna dva protesta opozicije održana posle izbora, najviše 20.000.

U Banjaluku su tokom dana stigli brojni autobusi sa pristalicama vladajuće koalicije, a u medijima su objavljene i naredbe zaposlenima u javnim preduzećima da moraju doći na miting.

Miting vladajućih stranaka, predvodjenih Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pod motom "Otadžbina zove" počeo je u parku "Mladen Stojanović", a potom su prošetali do Trga Krajine.

Na mitingu je Milorad Dodik proglašen za predsednika RS, a pročitan je i "narodni proglas", u kojem je, izmedju ostalog, navedeno da će RS otići iz BiH "ako ostane antiustavna i antidejtonska", da se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, da RS neće u NATO i da ne priznaju CIK BiH.

Vladajući SNS i njegovi koalicioni partneri smatraju da je RS napadnuta time što je Centralna izborna komisija BiH (CIK), zbog brojnih izbornih nepravilnosti, naredila ponovno brojanje glasačkih listića za predsednika, gde je jedan od kandidata bio lider SNSD-a Milorad Dodik.

SNSD je objavio i spot, u kome se gradjani RS pozivaju da dodju na miting "protiv stranih zavojevača" i "domaćih izdajnika", što su iz opozicije protumačili kao pozivanje na srpsko-srpski sukob.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve