Vesti
28.09.2023. 18:45
Beta

"Dobrotvori će obnoviti"

Eparhija odbila inicijativu kosovskih institucija za saniranje štete u manastiru Banjska

1
Izvor: Shutterstock

Eparhija Raško-prizrenska odbila je inicijativu kosovskih institucija i ministra kulture Hajrule Čekua da se izvrši procena i finansira saniranje štete u manastiru Banjska, koja je načinjena tokom oružanih sukoba 24. septembra.

U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj internet stranici, Eparhija Raško-prizrenska navodi da je duboko razočarana izjavama ministra kulture, koji je "ponovo odbio da navede pravo ime" crkve, izostavljajući i da se radi "o manastiru Srpske pravoslavne crkve, u kome se inače redovno služe službe, u kome živi monaško bratstvo i gde dolaze brojni poklonici radi molitve".

"Eparhija Raško-prizrenska se, inače, već godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta naše crkve na Кosovu i Metohiji, u čemu u poslednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar. Istovremeno, Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Кosovu i Metohiji se od tih istih institucija negiraju osnovna verska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda Кosova o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina, uprkos stalnim apelima međunarodnih predstavnika i uglednih međunarodnih organizacija koje se bave verskim pravima i zaštitom kulturne baštine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da crkvi kosovske institucije uporno odbijaju pristup jednom broju verskih objekata, kao i da "trenutno rade i na usvajanju zakona sa namerom da se ukinu neka od poslednjih prava koja su ostala SPC od takozvanog Ahtisarijevog plana, iako se radi o pravima koja su međunarodno garantovana".

"U takvoj neprihvatljivoj situaciji, naša Eparhija nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život naše crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska. Ovu inicijativu pre svega vidimo kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji naših crkava i manastira", ističe se u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska navodi da je sposobna da samostalno angažuje nezavisne eksperte koji bi procenili nastalu štetu, kako bi sopstvenim sredstvima i sredstvima dobrotvora obnovila ono što je oštećeno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve