Vesti
10.06.2020. 20:43
Tanjug

"EPIDEMIJA JOŠ UVEK TRAJE" Kon: Možda vratimo neke mere

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u Srbiji i dalje traje epidemija virusa Covid-19 i da bi određene mere mogle da se vrate, poput zabrane javnog okupljanja.

On je za list Blic rekao da smatra da ako i dođe do drugog talasa, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Kon je kazao da pomalo zabrinjava porast broja zaraženih, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

"Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili", rekao je Kon.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

Prema njegovim rečima, Srbija je u fazi smirivanja, ali ističe da su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

Kako objašnjava nalazimo se u periodu otvaranja zemlje, u periodu organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, zbog čega mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima.

Povezane vesti - Šta je razlog rasta broja zaraženih od Covid-19 u Beogradu?

"Ipak, štiti nas letnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije", rekao je Kon.

On podseća da mora da prođe 28 dana bez ijednog novoobolelog da bi mogao da se proglasi kraj epidemije i ističe da ne očekuje da će se ponovo uvesti vanredno stanje ukoliko dođe do drugog talasa virusa korona.

"To zavisi od nas koliko ćemo poštovati mere, ali i da li će virus preživeti, koliko će biti virulentan, od meteoroloških uslova", rekao je Kon.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve