Vesti
22.09.2023. 09:24
Tanjug

SAD

Eskobar: "Pomalo sam zabrinut porukama iz Prištine..."

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je "pomalo zabrinut" porukama iz Prištine u kojima se kritikuje evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Eskobar je u intrevjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da kod Lajčaka „ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti“.

"Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome", rekao je Eskobar.
 

Dodao je da SAD očekuju da obe strane pojačaju svoju posvećenost i da Priština "pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU".

Na pitanje šta vidi kao izlaz iz zastoja u kom se trenutno nalazi dijalog Beograda i Prištine, Eskobar je odgovorio da trenutno nema alternative za dijalog, da je važna stvar za obe strane da nastave da se drže dijaloga i pozvao Prištinu da bude konstruktivnija.

Govoreći o merama koje je Evropska unija uvela Prištini, on je rekao da su to posledice.

"Ne bih rekao mere, rekao bih posledice. A ja ću vam reći da posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da ako odbiju da sarađuju EU, EU se neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju", rekao je Eskobar.
 

Izrazio je nadu da će barem bilateralno Sjedinjene Države moći da rade sa Prištinom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024. godini.

Odrično je odgovorio na pitanje da li postoji rok za to i ukazao da su te mere na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić iz Njujorka: "Osetio sam miris slobode u svetu"
1

Aktuelno

20.09.2023. 20:50

Vučić iz Njujorka: "Osetio sam miris slobode u svetu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se intenzivno vode razgovori sa međunarodnim predstavnicima "zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini" i hapšenja trojice Srba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve