Vesti
13.05.2022. 09:10
Marko R. Petrović

Manuel Saracin

"EU je atraktivnija za Srbiju nego rusko carstvo Putinovo“

Manuel Saracin 12.5.2022.
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Ponavljanje je majka mudrosti, kaže stara izreka. U tom kontekstu mogla bi da se posmatra i poseta Manuela Saracina, specijalnog izaslanika nemačke vlade za Zapadni Balkan, koji je u Beograd došao ni nedelju dana nakon što se srpski predsednik Aleksandar Vučić u Berlinu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

A u međuvremenu Vučić je razgovarao i sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok i ministarkom odbrane Kristin Lambreht.

Saracin je, dakle, očigledno došao da ponovi ono što je pre desetak dana rečeno najvišim instancama.

Prilikom susreta sa predsednikom Vučićem Saracin je, kako je saopšteno iz predsedničkog kabineta, ponovio da će "politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama“.

Na skupu "Revitalizacija vrednosti EU“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, međutim, Saracin je bio i malo manje diplomatski nastrojen, navodeći bez mnogo okolišanja da se od Srbije očekuje da iznese jasan stav o dešavanjima u Ukrajini i da se uskladi sa sankcijama EU:

"Svako ko u Srbiji racionalno razmišlja ekonomski i politički će više ceniti saradnju sa Nemačkom i EU, nego s Rusijom. Vlasti u Srbiji pokušavaju i dalje da sede na dve stolice, da obema stranama daju neka opravdanja. Ali, mi očekujemo od politike u Srbiji da nam da znak da je shvatila. Smatram da su Nemačka i Evropska unija atraktivnije za Srbiju nego rusko carstvo Putinovo“, rekao je Saracin.
 

Bitna je, međutim, još jedna stvar o kojoj je govorio Saracin. A to je reakcija na ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o stvaranju "evropske političke zajednice“, koja bi zemljama Zapadnog Balkana, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji omogućila da se ekonomski priključe Evropskoj uniji ako poštuju evropske vrednosti.

Makron ima podršku i italijanskog premijera Marija Dragija za predlog formiranja "evropske političke zajednice“ kojom bi, kako ocenjuje pariski "Mond“, bila stvorena "Evropa u dve brzine“.

To se poklapa i sa izjavom bivšeg italijanskog premijera Enrika Lete da je naročito nužno otvoriti vrata približavanju Uniji Ukrajine, koja je u ratu s Rusijom, kroz stvaranje "evropske konfederacije“ u kojoj bi EU bile pridružene i zemlje Zapadnog Balkana, kao i Gruzija i Moldavija.

Saracin je, međutim, poručio da se njegova zemlja zalaže za punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, odbacujući mogućnosti da ove zemlje budu članovi "drugog reda ili u nekoj vrsti partnerstva sa Unijom“.

"Čuo sam izjavu Emanuela Makrona. Moram da kažem da lično ne mogu zamislim da projekat Evropske unije može da bude uspešan ako ne raščistimo da građani Zapadnog Balkana moraju da budu članovi EU koji su ravnopravni, punopravni, u istoj klasi, sa istim pravima, sa istim pravom glasa, sa istim pravom da greše kao i svi drugi članovi. Ne verujem da iko želi da bude drugorazredni član Evropske unije“, poručio je Saracin.

On je istakao i da bi prvi koraci ka kredibilnom proširenju EU bili otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo.

To je, na kraju krajeva, na liniji onoga što je i sam kancelar Šolc prethodno rekao Makronu posle razgovora u Berlinu, da je to "veoma zanimljiva zamisao s obzirom na velike izazove“ s kojima je Unija suočena.

"Ali, to ne sme sprečiti ono što smo započeli, a to su zahtevi za članstvo u EU na kojima dugo radimo sa zemljama Zapadnog Balkana“, dodao je Šolc.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Politička pozicija Srbije nikad teža"
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

05.05.2022. 10:22

"Politička pozicija Srbije nikad teža"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je politička pozicija Srbije "nikad teža" kao i da je "dodatno komplikovana" izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve