Vesti
14.01.2023. 14:04
Beta

"Nema pregovora"

EU poslal poruku: "ZSO međunarodna obaveza i mora se sprovesti"

kosovo
Izvor: Shutterstock

Evropska unija smatra da je potpisani sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) međunarodna obaveza, o tome ne može biti nikakvih novih pregovora i sad je sprovodjenje samo "proceduralno pitanje" prvenstveno za Prištinu, rekli su agenciji Beta u Briselu upućeni zvaničnici EU.

Na pitanje kako "procedura, postupak treba da se pokrene i teče", funkcioneri EU su odgovorili da je "sad na kosovskim Albancima, vlastima u Prištini da to neodložno predoče".

Istovremeno se očekuje, kako su istakli, da se hitno upriliči susret na najvišoj ravni Beograd-Priština, Vučić - Kurti, uz posredovanje EU i podršku SAD, što mora obuhvatiti i pregovore o "evropskom, nemačko-francuskom planu" za sredjivanje odnosa dve strane.

"Napredak je hitno nužan i EU i SAD će učiniti sve da pomognu bez nametanja rešenja", želeli su da podvuku ovi izvori.
 

Zvaničnici upućeni u delovanje Evropske službe za medjunarodno delovanje (EEAS) su time odgovorili na pitanje Bete kako EU gleda na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je on američkom visokom zvaničniku Dereku Šoleu rekao da ne shvata kako Priština misli da sprovede sporazum o ZSO, ako tvrdi da to mora biti saglasno s mišljenjem kosovskog ustavnog suda.

Na opasku da srpske vlasti i Srbi na Kosovu smatraju da se tumačenje kosovskog ustavnog suda da ZSO nije u skladu s ustavom svodi na to da se ZSO svede na neku nevladinu organizaciju, a Vučić naglašava da to "obesmišljava razgovore o primeni već sklopljenog sporazuma", funkcioneri u Briselu su uzvratili da je sporazum o ZSO potpuno jasan i moguće ga je sprovesti.

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli da je tačno da se u Sporazumu o ZSO neodredjeno spominje da ustavni sud Kosova može izvršiti "reviziju", ali da to ne mora dovesti u pitanje sve jasne odredbe tog medjunarodnog ugovora koji je odobrio parlament u Prištini i koji je sad medjunarodni pravni akt.

Savetnik u američkog Stejt departmentu Derek Šolak i šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog su stavili do znanja da za formiranje ZSO treba da se uvaži missljenje kosovskog ustavnog suda.

Zamoljeni da kažu šta znači izjava Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za Dijalog Beograd-Prisstina, da je on s američkim partnerima utanačio "redosled koraka u Dijalogu", zvaničnici EU su objasnili da je reč o tome da partneri znaju koje korake očekuju EU i SAD u Dijalogu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"ZSO bi bila pobeda Prištine"
Kosovo

Isak Vorgučić

23.12.2022. 12:15

"ZSO bi bila pobeda Prištine"

Direktor RTV KiM iz Gračanice, Isak Vorgučić izjavio je da Kosovo ne pristaje na formiranje Zajednice srpskih opština zato što je kosovski premijer Aljbin Kurti na vlast došao "na krilima borbe protiv ZSO", dok bi Beogradu to donelo "pobedu samo na papiru".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve