Vesti
04.10.2022. 10:14
Beta

Ministarstvo prosvete

Evo do kada osmaci mogu da izaberu predmet za završni ispit

Učionica
Izvor: Shutterstock

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine do 30. decembra mogu da izaberu koji će test raditi kao treći na završnom ispitu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponudjenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu", navelo je ministarstvo u saopštenju.
 

Kako su dodali, učenici mogu da se izjasne o izabranom predmetu pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola, a u slučaju da žele da promene izabrani izabrani predmet, moći će to da učine u školi do 1. februara iduće godine.

Na završnom testu na kraju osnovne škole učenici će rešavati testove iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i prirodnih ili društvenih nauka po izboru - biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije.

"S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ministar Ružić najavio povećanje plata prosvetarima
škola, đaci

Sastanak sa sindikatima

26.08.2022. 23:50

Ministar Ružić najavio povećanje plata prosvetarima

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, izjavio je na sastanku sa sindikatima u prosveti da će biti povećanja plata u tom sektoru i najavio konkurs za više od 2.500 radnih mesta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve