Vesti
26.08.2022. 23:50
Beta

Sastanak sa sindikatima

Ministar Ružić najavio povećanje plata prosvetarima

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, izjavio je na sastanku sa sindikatima u prosveti da će biti povećanja plata u tom sektoru i najavio konkurs za više od 2.500 radnih mesta.

"Biće veća povećanja nego prošli put. Uskoro ćemo objaviti konkurs za još 2.553 radnih mesta koji se odnose na 2019. godinu," rekao je on.

U toku je i izrada Posebnog kolektivnog ugovora u kojem su definisane određene povlastice. Novim ugovorom ćete imati jubilarnu nagradu za 40 godina staža, kao i pomoć za rođenje deteta", kazao je Ružić, preneo je njegov kabinet.

Dodao je da će najadekvatnije plate doneti uvođenje sistema platnih razreda koji se očekuje do 2025. godine.

Povodom stanja s korona virusom, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da broj učenika u odeljenjima bude 24, i da je važno da se zakonom ograniči na 28 tamo gde ima 30 i da se to smanjenje može vršiti sukcesivno.

Ministar je rekao da je republički prosek ispod 24 učenika u osnovnim školama, a da samo 1,1 odsto odeljenja ima više od 30 učenika, dok 10 i manje ima skoro 30 odsto odeljenja u Srbiji, ali da je taj zahtev rešiv ukoliko se razmotri i proširenje nastavnih i prostornih kapaciteta škola sa većim brojem učenika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I ove godine - prvo himna, a onda počinje čas
škola, đaci

Nova školska godina

19.08.2022. 10:50

I ove godine - prvo himna, a onda počinje čas

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić izjavio je da su u četvrtak školama poslati dopisi o merama protiv epidemije korona virusa, kao i da, prema odluci Tima za škole, nova školska godina treba da počne neposrednom nastavom 1. septembra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve