Vesti
16.11.2022. 13:05
R.E.

Šapić objasnio

Evo zašto rekonstrukcija Brankovog mosta nije odložena za leto

beograd, brankov most
Izvor: Shutterstock

Rekonstrukcija Brankovog mosta nije mogla da sačeka letnji period zbog stanja u kojem se nalazi spojnica dve strane mosta, ali i stubovi koji su korodirali, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić gostujući u Beogradskj hronici na RTS-u.

On je pojasnio da spojnica između dve strane mosta nije rekonstruisana od 1954. godine, a da je pet od 20 stubova uklonjeno pre početka sanacije.

"Rečeno mi je da je veliki rizik da most u takvom stanju dočeka zimu i neko eventualno veliko nevreme. Radovi bi trebalo da budu gotovi krajem meseca, 27. ili 28. novembra", rekao je Šapić.

Na pitanje o uklanjanju Starog savskog mosta, Šapić je izrazio mišljenje da bi trebalo da budemo ponosni što ćemo dobiti novi most, naročito ukoliko u isto vreme počne da se gradi planirani tunel od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta.

"To će biti najveći projekat u Beogradu u poslednjih 30 godina. Stručnjaci kažu da bi taj tunel smanjio zagađenje za 12 odsto, a saobraćajno opterećenje u centru za 14 odsto. Taj tunel bi trebalo da bude dug 1,9 kilometara, a novi most će preuzeti ogromnu količinu saobraćaja. Ne opterećujem se previše sudbinom starog mosta koji će biti uklonjen i mnogo više me zanima novi most. Mislim da bi trebalo da podignemo i neko spomen-obeležje učitelju Zariću, koji je u vreme rata spasao Stari savski most od rušenja", istakao je Šapić.

Kada je zagađenje vazduha u pitanju, Šapić je istakao da država radi na tome i ulaže dosta sredstava, ali i Grad preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Nisam još uvek čuo potpuno racionalno objašnjenje za povremenu pojavu jačeg zagađenja, ali time ne želim da aboliram ni Grad ni državu. Radimo na zameni starih kotlova u vrtićima, školama i drugim ustanovama, radimo na gasifikaciji, ali i poboljšavamo kvalitet gradskog prevoza kako bi se ljudi po centru grada manje vozili privatnim automobilima. Takođe, kada za nekoliko meseci ponovo vazduh bude boljeg kvaliteta, to ne znači da bi trebalo da prestanemo da se bavimo problemom zagađenja i sačekamo ponovno pogoršenje da bi o tome pričali i na tom radili", naglasio je gradonačelnik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beograd dobija sedam novih mostova
beogradski sajam

Goran Vesić

04.05.2022. 15:05

Beograd dobija sedam novih mostova

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će se do kraja ove godine ili početkom sledeće, graditi dva nova mosta u glavnom gradu – Novi Savski most i Most kod Ade Huje, kao i da je ukupno sedam mostova planirano da se izgradi u Beogradu do 2030.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve