Vesti
14.06.2022. 12:58
Beta

AFET

Evroposlanici srpskim vlastima: Pod hitno se uskladite sa odlukama EU

eu, evropski parlament
Izvor: Shutterstock

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj o Srbiji u kome se pozdravlja činjenica da je članstvo u EU strateški cilj zemlje ali i izražava žaljenje zbog nedovoljnog napretka, čak i nazadovanja po pitanjima ključnim za pristupanje Uniji.

Pozdravljajući povratak na parlament sa više pluralizma nakon izbora početkom aprila, izveštaj poziva na napredak u vladavini prava, osnovnim pravima, slobodi izražavanja, jačanju medijskog pluralizma i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

U izveštaju za koji je glasalo 50 poslanika, pet je bilo protiv a troje uzdržanih, duboko se žali što se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti da se pod hitno usklade sa odlukama EU protiv Rusije.

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog širenja dezinformacija i pozvali srpske vlasti i Evropsku komisiju da se bore protiv dezinformacija, ruske propagande i ostalih hibridnih pretnji na Zapadnom Balkanu.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je posle aprilskih izbora i ruske agresije važno da partneri EU u Srbiji shvate koliko je hitno da napreduju na evropskom putu.

Rekao je i da izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2021. održava političku realnost u Srbiji sa posebnim fokusom na značaj reformi i uskladjivanja.

"Napominjemo da se može učiniti više da se odlučno krene ka EU", rekao je Bilčik i dodao da je on, kao izvestilac Evropskog parlamenta, spreman da radi sa novim vlastima kako bi im se pomoglo da postignu pozitivne promene za evropsku Srbiju.

AFET je usvojio i izveštaje za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

U izveštaju o BiH evroposlanici su ponovo potvrdili podršku evro-atlantskoj orijentaciji zemlje ali i oštro osudili retoriku mržnje i ometajuće akcije, uključujući povlačenje i opstrukciju državnih institucija, posebno od strane rukovodstva u Republici Srpskoj.

Članovi AFET pozvali su sve političke aktere u BiH da se bezuslovno vrate u institucije države i napreduju sa EU reformama, naročito u oblasti vladavine prava.

U izveštaju o Kosovu evroposlanici su pohvalili povećanu političku stabilnost i posvećenost Kosova evropskom putu i ponovili poziv članicama EU u Savetu da hitno daju bezvizni režim za gradjane Kosova ističući da dalje odlaganje potkopava kredibilitet EU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šolc: "U EU nema mesta za zemlje koje se međusobno ne priznaju"
Evropska unija

Nemački kancelar

10.06.2022. 14:44

Šolc: "U EU nema mesta za zemlje koje se međusobno ne priznaju"

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Prištini da u Evropskoj uniji (EU) nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju i da je put Kosova ka EU povezan sa dijalogom sa Srbijom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve