Vesti
10.06.2022. 17:53
Beta

Beograd

Vučić o Šolcu: "Bio je decidan i jasan"

Western Balkans Scholz
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je nemački kancelar Olaf Šolc, u Beogradu zatražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da "podrži restriktivne mere koje je EU donela protiv Ruske Federacije.

Vučić je, posle sastanka sa Šolcom, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je nemački kancelar to tražio "decidno i jasno".

"Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije kada je reč o Kosovu i Metohiji, energetici i tradicionalnim odnosima sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je o prethodnoj izjavi nemačkog kancelara u Prištini da u EU "nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju", da se takav stav do sada nije čuo od nekoga iz Evrope.

"Mi smo slušali da se traži, i ono što jeste deo pregovaračke platforme koju Srbija ima sa EU, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Vučić u Palati "Srbija" u Beogradu, nakon sastanka sa Šolcom.

Prema njegovim rečima, osim SAD, ranije niko nije govorio o međusobnom priznanju.

Western Balkans Scholz
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

"Niko u Evropi ni danas zvanično ne traži međusobno priznanje. To smo čuli danas na konferenciji za novinare u Prištini i ja to mogu da razumem, stvari se menjaju na štetu Srbije, upravo onako kako sam i predvideo da će da se događati pre nekoliko nedelja, prateći šta se događa u drugim delovima Evrope", kazao je Vučić.

Istakao je da mu je važno što kancelar Šolc "razume suštinu problema" i da zna da se stvari rešavaju "korak po korak" i naglasio da "Srbija nikada nije odustala od dijaloga i da nikada nije odbila nijedan sastanak".

"Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije", rekao je predsednik.

Naglasio je da su, uprkos Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN koja je još uvek na snazi i koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije "uključujući Kosovo kao njen deo", spremni da razgovaraju o kompromisnom rešenju.

"Znamo da je to uslov za našu evropsku budućnost. Ovo oko medjusobnog priznanja je i za nas iznenadjenje, ali Nemačka je velika, Nemačka je moćna, mi smo mali. Ostaje na nama da sagledamo kako da se prema tome ophodimo u narednom periodu", rekao je Vučić.

Dodao je da će Beograd uvek biti spreman za napredak u dijalogu i ocenio da su blizu toga da završe sporazum o nestalim osobama i energetici.

Istakao je i da ima apsolutno poverenje u kancelara Šolca kada govori o tome da je "veoma posvećen napretku država Zapadnog Balkana prema EU" i dodao da bi "značajni pomaci mogli da se vide već u decembru, ukoliko budu napredovali u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava".

"U junu zbog sveukupne situacije i zbog toga što nismo uveli ni sankcije Ruskoj Federaciji ne treba očekivati ništa, ali ne verujem ni da je za druge, zbog sveukupne situacije, moguće bog zna šta očekivati, ali očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu", kazao je Vučić.

Serbia Germany
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Beogradu da Berlin očekuje da se sve zemlje koje su kandidati za članstvo u EU pridruže sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ovo je strašan, besmislen, imperijalistički rat Rusije, važno je da svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se brani od napada. Uveli smo sankcije, važno je da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama. To pomaže Ukrajini da sama odredi budućnost i da odbrani suverenitet i teritorijalnu celovitost", kazao je Šolc.

Naveo je da su razgovarali i o dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i dodao da je u tom procesu "potreban napredak".

"Želim da ohrabrim lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora koji u celini unapređuju dijalog o normalizaciji odnosa dve zemlje", kazao je Šolc.

Na pitanje šta bi bila posledica po Srbiju i Kosovo ako Beograd odbije da prizna kosovsku nezavisnost, Šolc je rekao da je "nemački stav jasan i godinama poznat".

"Sad je potrebno da se svi angažovano posvete tom procesu da se dođe do napretka. Obe strane moraju dati doprinos tome i odgovorne su da ne bude blokada, da se ne odlažu sastanci, da se pravi niz malih koraka kako bi se došlo do konačnog cilja", naveo je.

Šolc je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u BiH i dodao da "nema smisla ugrožavati budućnost BiH i pospešivati secesionističke tendencije".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije Rusiji i ekologija - opasnije nego što mislimo
Avion

Važno

26.05.2022. 13:09

Sankcije Rusiji i ekologija - opasnije nego što mislimo

Promene ruta i produženo vreme letenja zbog sankcija Rusiji doveli su do povećanja emisije gasova staklene bašte iz aviona za 25 odsto, te ukoliko ruski vazdušni prostor ostane zatvoren duže vreme, onda se pošumljavanje mora značajno povećati, saopštila je organizacija Roslesinfog (Рослесинфорг) pri ruskom ministarstvu prirodnih resursa i ekologije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve