Vesti
11.04.2023. 19:10
Beta

Peter Stano

EU još jednom upozorila Beograd: Dogovor se mora sprovoditi

1
Izvor: Shutterstock

Beograd ima obavezu da sprovede dogovoreno sa Prištinom jer sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i aneks o njegovoj primeni postaju deo pregovaračkog poglavlja 35, izjavio je danas u Briselu portparol EU Peter Stano.

Ukoliko dogovoreno ne bude i primenjeno, biće političkih, ali i finansijskih posledica, dodao je Stano.

"Srbija je u obavezi da primeni odredbe sporazuma i aneksa. Ako želi da napreduje na svom putu ka pristupanju EU", rekao je Stano novinarima.

Iz teksta sporazuma, dodao je, jasno je da ono što je prihvaćeno mora da bude primenjeno.

"Takođe se radi o međunarodnoj reputaciji i kredibilitetu obe strane. Ako odluče da ne ispune dogovor, EU i njene članice ih neće videti kao pouzdanog partnera", dodao je odgovarajući na pitanje novinara kakva je budućnost sporazuma za koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da neće primeniti u potpunosti.

On je još istakao da se od lidera Srbije i Kosova očekuje da se ispuni političko obećanje.

"Ako napravite političko obećanje, od vas se očekuje da to isporučite, da ispunite, da ne dovede u opasnost vaš kredibilitet i proces pristupanja vaše zemlje, kao što je to slučaj sa Srbijom. Srbija se praktično ugovorno obavezala, kroz amandmane na poglavlje 35 da će to isporučiti, jer ako ne učini, to će imati velike posledice na sveukupni proces pristupanja Srbije", rekao je.

EU se, dodao je, nada i veruje da će obe strane biti u mogućnosti da ispune svoje obaveze.

"Posmatranje razvoja događaja na terenu će biti glavno merilo na osnovu koga će Evropska unija, zemlje članice i međunarodni partneri procenjivati da li ima pomaka, da li implementacija napreduje i da li je sporazum živ ili ne. Naravno, biće posledica, biće političkih posledica, reputacijskih, kao i finansijskih i to se nalazi i u sporazumu iz Ohrida sa kojim su se obe strane saglasile", rekao je Stano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eskobar: "Srbija i Kosovo treba i da primene potpisano"
Kosovo

"Težak rad pred svima"

01.03.2023. 10:54

Eskobar: "Srbija i Kosovo treba i da primene potpisano"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prisustvovao sastancima lidera Srbije i Kosova i zvaničnika EU u Briselu, potvrdio je da su se lideri saglasili da krenu napred u dijalogu u skladu sa evropskim predlogom", ali upozorava da tek predstoji "težak rad na implementaciji" onoga sa čime su se dve strane saglasile, prenosi Glas Amerike.
Close
Vremenska prognoza
light rain
26°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve