Vesti
30.03.2023. 14:45
Beta

Istraživanje

Građani Srbije o ulasku u EU, planu za Kosovo i odnosima sa Rusijom

1
Izvor: Shutterstock

Na eventualnom referendumu o ulasku u EU, 44 odsto građana Srbije glasalo bi za učlanjenje dok je 42 odsto građana protiv članstva u Uniji, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja koje je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Istraživanje sprovedeno krajem februara i početkom marta pokazalo je i da 43 odsto ispitanika smatra da Srbija nikad neće postati članica EU.

Upitani šta bi bilo idealno rešenje za Kosovo, 38 odsto ispitanika nije imalo odgovor a isti procenat građana naveo je da ne zna šta bi mogao biti realan ishod aktuelnih pregovora Beograda i Prištine.

Rezultati ankete pokazuju da 30 odsto građana otvoreno kaže da ne zna šta podrazumeva evropski sporazum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine dok njih sedam odsto smatra da je to korak ka finalnom sporazumu.

Navodi se da većina građana, kad im se predstavi sadržaj predloga, ne smatra plan prihvatljivim dok bi takozvani francusko-nemački predlog prihvatilo 26 odsto ispitanika, a 20 odsto bi prihvatilo nezavisnost Kosova u zamenu za obezbeđivanje boljeg položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

"Građani koji trenutni predlog smatraju prihvatljivim, većinski vide priznavanje Kosova, podelu teritorije ili prihvatanje francusko-nemačkog plana kao realno, a nešto ređe i kao idealno rešenje pitanja Kosova", naveli su iz CRTA.

Upitani za strateški pravac koji bi Srbija trebalo da sledi, 44 odsto ispitanika je navelo da se treba više okrenuti ka Zapadu a 43 odsto smatra da Srbija treba da uspostavi "jače" veze sa Rusijom.

Građani precipiraju Rusiju kao najvažnijeg političkog (34 odsto) i bezbednosnog (42 odsto) partnera Srbije, dok u Evropskoj uniji vide najvažnijeg ekonomskog partnera (44 odsto).

"Politika sedenja na više stolica čini se najprihvatljivijom za većinu građana, među kojima ima tek 18 odsto onih koji misle da bi Srbija trebalo u potpunosti da se opredeli za jednu ili drugu stranu", navodi se u rezultatima telefonske ankete sprovedene na reprezentativnom uzorku od 1.011 ispitanika sa teritorije Srbije osim Kosova i Metohije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta građani Srbije misle o francusko-nemačkom planu, Vladi, izborima
ljudi, građani, stanovništvo

Istraživanje

14.02.2023. 08:05

Šta građani Srbije misle o francusko-nemačkom planu, Vladi, izborima

Više od polovine građana Srbije, oko 57 odsto, smatra da bi Srbija trebalo da prihvati francusko-nemački plan ukoliko bi isključio formalno priznanje Kosova i njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama, dok je 33 odsto ispitanih protiv, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve