Vesti
08.02.2023. 13:41
Beta

Četvrtak u Briselu

Rasprava o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Evropska unija, Evropski parlament
Izvor: Shutterstock

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće u četvrtak o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

Srbija i Kosovo pozivaju se da u punoj meri primenjuju sve relevatne sporazume, "uključujući osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom".

Takođe se u oba izveštaja osuđuju sve radnje koje ugrožavaju stabilnost i dovode u pitanje proces pomirenja, izražava se ozbiljna zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova i pucanja na Badnji dan i podseća na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu prava za sve ljude na Kosovu.

U nacrtu izveštaja o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2022. izražava se žaljenje zbog kontinuirano niskog nivoa usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno u kontekstu rata u Ukrajini i ističe da Srbija kao kandidat za EU mora da se pridržava principa i politike EU i da je neprihvatljivo usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom.
 
Žaljenje se izražava i zbog činjenice da su ključne komponente spoljne politike Srbije direktno suprotne pozicijama EU, uključujući potpisivanje sporazuma o postavljanju zajedničkih spoljnopolitičkih pritoriteta Srbije i Rusije za 2023-2024. i sastanke sa visokim ruskim zvaničnicima sa liste ljudi pod sankcijama EU.

Kada je reč o osnovnim slobodama i ljudskim pravima, od vlasti Srbije se traži da intenziviraju napore radi zaštite ljudskih prava i žali zbog stagnacije u oblasti slobode izražavanja, slučajeva govora mržnje i kampanji kleveta i povećanja broja SLAPP tužbi.

Ukazuje se i na otvaranje kancelarije RT (bivša Raša tudej) u Beogradu i pokretanje sajta tog medija u Srbiji.

Takođe se vlasti Srbije pozivaju da se bore protiv hibridnih pretnji i usklade sa odlukom Saveta o suspenziji emitovanja Sputnjika i RT, kao i da se bore protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-EU sadržaje.

U toj oblasti izražava se i zabrinutost zbog kašnjenja implementacije medijske strategije i traži od vlade da unapredi transparentnost vlasništva u medijima i finansiranja, kao i da obezbedi nezavisnost REM.

Od vlasti Srbije traži se i da pripreme kredibilan plan za smanjenje zavisnosti od ruskog fosilnog goriva i izgradnju ekološki pozitivne energetike, da ubrzaju sprovođenja planova za bolji kvalitet vazduha i preduzmu mere na rešavanju problema zagađenja reka.
 
Istovremeno se izražava zabrinutost oko ekoloških uticaja novih infrastrukturnih projekata koje u Srbiji rade kineske kompanije i pozivaju vlasti da reaguju na legitimne bojazni sa ekoloških protesta.

Autor izveštaja o Srbiji sa predlogom rezolucije je Vladimir Bilčik a za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel.

U nacrtu izveštaja o Izveštaju Evropske komisije o Kosovu za 2022. ponavlja se zabrinutost oko kosovskog pravosuđa koje je i dalje neefikasno i osetljivo na mešanje i ohrabruju vlasti da unaprede sprovođenje postojećih instrumenata za zaštitu nezavisnosti pravosuđa.

Takođe se izražava žaljenje zbog činjenice da su na zakonodavni rad negativno uticale polarizacija i teškoće u dostizanju kvoruma, pozivaju se relevatntni akteri da unaprede upravljanje zakonodavnom agendom i traži od opozicije da prestane sa praksom odsustvovanja sa sednica.

U dokumentu se pozdravlja živo i pluralističko medijsko okruženje ali se žali zbog klevetničkih saopštenja i kampanji protiv istraživačkih novinara. Posebna zabrinutost se izražava zbog nedostatka slobode izražavanja na severu Kosova i snažno se osuđuju nedavni napadi na novinare u opštinama na severu Kosova.

Kosovo se poziva da obezbedi finansijsku održivost i nezavisnost medija kako bi se uklonio politički uticaj i poziva na veću transparentnost vlasništva u medijima u cilju jačanja nezavisnosti i pluralizma.

Takođe se izražava zabrinutost zbog slučajeva diskriminacije i govora mržnje protiv etničkih manjina, LGBTIQ+ osoba, izbeglica i raseljenih i ponavlja poziv da se intenziviraju napori da manjinske grupe dobije jednake mogućnosti.

Nakon sutrašnje debate u AFET, evroposlanici će moći da podnose amandmane nakon čega će se glasati u tom Odboru.

Očekuje se da rezolucije budu na glasanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u maju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Prihvatamo evropski predlog. Neka pitanja će se rešavati u Briselu"
1

Aljbin Kurti

06.02.2023. 19:33

"Prihvatamo evropski predlog. Neka pitanja će se rešavati u Briselu"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je u ponedeljak da Priština prihvata evropski plan za normalizaciju odnosa sa Beogradom i da je to dobra osnova za dalje diskusije i napredovanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve